Friday, August 25, 2023

Sambutan Merdeka di Sekolah


Pertama kali juga Qaireen menyambut Hari Merdeka di sekolah. Eh! sejak sekolah ini semuanya pertama kali lah bagi dia hihi.. Sebelum dia sekolah, sambut merdeka sekadar di rumah sahaja, kalau keluar pun malam Merdeka tengok bunga api. Itu pun kalau ada hehehe.. Nak keluar pagi tengok perbarisan memang tak lah. Ai bukan rajin sangat nak bersesak dengan orang ramai apa entah lagi enZaf. Okay berbalik pada cerita asal :p Pakaian Qaireen untuk Hari Merdeka di sekolahnya simple sahaja, ai pakaikan dia baju kurung cotton. Mummynya bukan rajin juga nak pakaikan anak-anak dengan pakaian Merdeka dengan hiasan bagai. Bila tengok gambar anak-anak kawan yang cantik dan segak dengan pakaian Merdeka masing-masing itu, sangat kagum okay. Tabik spring kat mak-mak yang sangat kreatif. Diri ini bagi anak pakai baju kurung dan baju melayu sahaja hahaha..Budak tak ada mood nak bergambar sebelum masuk sekolah. Beginilah perangainya setiap hari, ada sahaja drama. Teacher dia beritahu di sekolah Qaireen okay tak ada masalah. Sajakan dia nak buat perangai dengan Mummy huhu.. Lepas hantar dia enZaf ajak breakfast, kami makan di Mc Donalds. Banyak pula dia order, burger dan pankek.Gambar di bawah Qaireen habis sekolah. Klip rambut dah hilang, ai malas nak tanya teacher. Sedekah sahajalah pada sesiapa yang ambil.Oh! lagi satu bendera dia pegang tu bukan dia punya. Entah dengan siapalah tertukar. Sabar ja lah. Di sekolah teachernya selalu pasangkan lagu Merdeka, selalu dengar Qaireen menyanyi lagu 31 Ogos. Bila dia menyanyi tu dengan kita-kita sekali terikut menyanyi bersama hihi.. Anak-anak ini ada berarak di luar sekolah. Seronok tengok bila teacher kongsi video mereka. Balik dari berarak, mereka bergambar pula dengan bercatwalk. Bukan main seronok ya hehehe..

Keesokkan harinya, Qaireen ada aktiviti membuat kain rentang Merdeka bersama kawan-kawannya. Gambar-gambar di bawah ambil dari Whatsapp Group.Di sekolah Ariq juga sama ada sambutan Hari Merdeka. Banyak cikgu kongsikan gambar di Telegram tetapi tiada gambar Ariq dalam tu. Bab bergambar ini memang dia hilang dari radar. Itu pun ada satu gambar ai ambil bila dah balik hahaha.. jadi lah :p Mummy pinkan bendera kecil pada songkoknya. Senang kerja hahaha..

Sekolah Aliah awal dah sambut Hari Merdeka. Masuk sekolah menengah ini tiadalah pakaian beragam macam sekolah rendah. Mereka sambut pun pakai baju sekolah sahaja. Ada satu aktiviti mereka kena buat model bangunan sempena Hari Merdeka menggunakan bahan terpakai secara berkumpulan. Lima terbaik dipilih dan ai lupa kumpulannya dapat nombor berapa. Dua gambar di bawah ini ambil dari Telegram sekolahnya.

No comments: