Tuesday, December 12, 2023

Join Olahraga Sukan Sekolah


Agak terkejut juga ai bila dapat tahu Ariq terpilih dalam larian untuk rumah sukannya. Mana tak terkejut, tak pernah lagi anak-anak ini menyertai olahraga dalam sukan sekolah. Balik dari sekolah laju-laju dia bagi surat ini pada ai.



Eh! baru teringat yang akak Zahra ada juga berlari masa tingkatan 2. Dia masuk 4x200m mewakili homeroomnya. Menang dapat nombor 3 kalau tak silap, yang pasti ada medal. Terlupa nak cerita dalam blog tapi kalau nak tulis balik ni pun dah tak berapa ingat, lama dah huhuhu.. Okay, berbalik pada Ariq. Dia pun masuk acara yang sama juga macam akak Zahra iaitu 4x200m. Setiap rumah hantar dua kumpulan dan Ariq dalam kumpulan ke-dua. Kumpulan pertama pastilah yang lebih laju lagi hehehe... Tak apa lah nak laju ke tidak, Mummy tetap bangga okay dengan Ariq. Tapi sayang Hari Sukan sekolahnya bertindih tarikh dengan tournament Aliah [link]. Tak dapat nak tengok dia berlari, ai dan enZaf terpaksa berpecah antara Aliah dan Ariq. Gambar di bawah ini dari enZaf. Itu pun dah pesan banyak kali untuk ambil gambar. Kalau tak pesan tu, faham-faham saja lah. Dapat 4 keping gambar pun dah bersyukur sangat 😅









enZaf kata lepas habis larian 4x200m itu, Ariq kena lari lagi ganti kawannya yang tidak dapat datang untuk larian 4x100m pula. Wah sekali dua dia dapat lari ya. Walaupun dia dan kawan-kawannya tidak memenangi sebarang medal, kami tetap bangga dengan Ariq 👏. Menang kalah adat bertanding, yang penting dia dapat pengalaman. Mummy dulu pun tak pernah masuk larian masa sekolah rendah hahaha.. Ada beberapa video enZaf ambil tetapi tidak berapa jelas. Jelas ke tak ke kita letak juga lah dalam blog ini. Sekurang-kurangnya ada dari tiadakan hihi..



Tahun lepas hari sukan dia menari, kali ini dia dapat join berlari pula. Sudah upgrade 💪. Ya Allah! sukan dia sebelum ini pun ai tak masukkan lagi dalam blog 😭. Harap-harap rajinlah ai update selalu dalam blog ini, banyak betul missed cerita. Malam ai bawa anak-anak makan di Damansara Class. enZaf tak join sebab dia ada meeting tetapi dia datang lewat sikit untuk bayarkan makanan kami hahahaha...



Monday, December 11, 2023

First Tournament Aliah Join


Rezeki Aliah dapat masuk tournament ragbi mewakili kelabnya. Agak gemuruh dia almaklumlah pertama kali, masih malu-malu dengan rakan pasukannya. Lambat sikit nak mesra berbanding dengan Mummy dia, baru jumpa 10 minit dah macam kawan lama boraknya hahaha...



Pertandingan ini anjuran MBPJ bersama Cobra di Padang Astaka. First time juga ai menjejakkan kaki di padang ini kecuali enZaf, dia pernah bermain bola di sini. Khemah kami bersebelahan dengan MRSM Bentong. Hanya akak Zahra dan Qaireen saja yang ikut, ai terpaksa berpecah dengan enZaf kerana Ariq ada kejohanan sukan sekolahnya pada hari dan waktu yang sama huhu.. Tak dapat ai tengok dia berlari 😔.



Paksa Aliah bergambar depan khemah. Berkerut muka menahan cahaya matahari betul-betul depan muka, bertabahla ya nak hihi... yang belakang kanan tu pun sibuk enterframe sama 😆.



Ambil gambar dia sekali lagi, geram sebab dia tak nak makan roti. Sejenis yang susah nak makan pagi. Bila main nanti mengadu sakit perut, mana taknya berlari kat padang dengan perut kosong dah tentulah sakit dan tak ada tenaga huhu..



Tak berapa banyak sangat gambar yang diambil. Video pun ada satu dua saja, itu pun jauh dan silau hahaha.. tak mampu nak berdiri tengah-tengah padang, panas ya amat.







Nasib baik teringat nak ambil gambar dengan Aliah. Thank you kakak snapkan, comot sungguhla muka ai.





Cuaca tengah panas terik pun kasut boleh kotor, ada setengah tempat padangnya berlecak sedikit. Dah tak boleh nak elak, redah saja lah.





Dalam panas-panas itu, tiba-tiba cuaca nampak mendung tanda nak turun hujan. Tak silap ai dalam pukul 4 petang hujan turun dengan lebat. Agak lama juga nak tunggu hujan reda dan berhenti. Kalau diikutkan jadual kami ada lagi satu game dan akan ada game seterusnya sebab dah confirm ke peringkat quarter-finals tetapi kami dah balik. Memandangkan hujan yang lama dan kebanyakan kami semua ada hal jadi coach suruh semuanya bersurai sahaja. Waktu itu pun dah pukul 6 lebih, lewat petang dah. Organizer habiskan juga game walaupun habis malam. Kami hanya tengok online result sahaja, tak silap ai dapat nombor 5 macam tu lah hahaha.. kalau teruskan main tu, insyaAllah boleh menang cup sebab tak ada kalah 3 games sebelumnya 😜.



Gambar di atas dan di bawah ini diambil dalam Whatsapp Group. Ada juga gambar beramai-ramai. Tak apalah tak menang apa pun, yang penting dapat sijil hihihi.. Lagi satu Aliah pun dapatlah pengalaman pertama kali bermain bersama kawan kelabnya. Masih banyak lagi perlu ditingkatkan dan chemistry antara kawan-kawannya, insyaAllah lepas ini Aliah boleh buat dengan lebih baik lagi.



Yang bawah ini pun tak nak kalah, seronok dia dapat bola ragbi mini tu. Bila tanya dia nak main hoki ke ragbi, dia jawab ragbi 🏉.





Thursday, December 7, 2023

Berjumpa Sekejap di KLIA


Hari akak Zahra balik dari Taiwan ai kena cirit-birit 😖. Tak tahu salah makan apa sebabnya ai sorang saja yang kena dalam rumah ni huhu.. Jenuh la telan pil chi kit teck aun. Harap-harap hilang lah cirit tu sebelum malam.



Cikgu Inovasinya maklum sampai sahaja di KLIA, kami ibubapa dibenarkan berjumpa dengan anak-anak sebelum mereka bergerak pulang ke asrama. Dalam masa itu juga bolehlah kami bertukar barang terutamanya pakaian kotor anak-anak ini hihi.. Akak Zahra bawa dua beg. Satu beg itu dia dah asingkan siap-siap untuk ai bawa pulang. Sementara menunggu dia ai pun ambillah gambar.



Mukaku yang sembab dengan hitam bawah mata hahaha salahkan cirit birit hehehe... Haish... mujur ya sepanjang dalam KLIA tu ai tak ada rasa nak membuang ke apa 😆. Alhamdulillah. Oh! Thank you Aliah ambilkan gambar.





Ambil gambar enZaf sekeping juga.



Lebih kurang satu jam juga menunggu akak Zahra keluar dari balai ketibaan. Sampai-sampai saja ai tengok muka dia pun dah keletihan, kesian pun ada. Dalam keletihan nampak keseronokkan itu. Satu pengalaman baru buatnya ditambah lagi pergi ke negara orang. Semoga menjadi pengalaman berharga buatnya dia dan kawan-kawannya.



Kami berjumpa sekejap sambil bertukar barang sebelum mereka berangkat pulang. Kami tengok dari jauh saja dia masuk bas. Alhamdulillah semuanya selesai dengan lancar dan baik, lega bila anak dah balik. Baru pergi satu minggu, tak keruan ai dibuatnya. Bayangkan lepas ini kalau ada rezeki dia belajar jauh dan lama nak berjumpa huhu..



Buah tangan dari Taiwan. Keychain untuk adik-adiknya. Ada fridge magnet juga yeayyy... Dia pun beli souvenirs untuk kawan sekolahnya juga 👍.



Akak Zahra ada beli satu makanan namanya Pineapple Cake. Pertama kali dia makan masa mula-mula sampai di Taiwan dan makan di dalam bas. Kiranya welcome treats la kot kan. Ai pun tak tahu kot ada nama yang betul 😅. Akak Zahra kata sedap sangat, itu yang dia beli sebelum balik. Dia belikan juga untuk Atok dan Tok Abah 💕. Sampai-sampai rumah ai terus makan, lebih kurang sama dengan tart nenas kita. Isi sedap, manis itu just nice.



Wednesday, December 6, 2023

Aliah dan Qaireen pula


Pada hari yang sama ketika akak Zahra di ekspo inovasinya di Taiwan, Aliah juga turut membawa balik sijil yang dia terima dari sekolahnya. Balik dari sekolah terus Aliah laju menuju pada ai tunjuk sijilnya itu. Tak silap, dia memenangi pertandingan poster berkenaan mental health kalau tak silaplah. Nak tanya dia malas pula nak keluar dari bilik hahaha.. kalau salah nanti ai edit balik dalam blog ni 😅.



Dengan muka yang berlengas itu ai paksa dia bergambar, redha dan pasrah dengan arahan Mummynya hahaha.. Di sekolah banyak juga dia masuk pertandingan itu ini, ada juga yang menang. Semua itu ai tahu pun bila sekolahnya update dalam aplikasi Telegram. Bab bersukan je dia malas main di sekolah, hanya fokus kelab luar je untuk main ragbi. Selain sijil, Aliah juga dapat hadiah. Suka dia bila dapat kipas tangan tu. Kebetulan pula kipas tangan yang dia bawa sebelum ini baru sahaja rosak, timing pula dapat pengganti tu kan. Sekarang ini rata-rata murid perempuan bawa kipas kecil ni ke sekolah. Kata Aliah dalam kelas rasa bahang.



Keesokkan pagi, ai ke sekolah Qaireen pula. Hanya berdua saja dengan dia untuk ambil report card akhir tahun.



Alhamdulillah progress Qaireen di sekolah agak baik. Ada lah sikit kurang sana sini tapi Mummy is okay saja, baru lima tahun. Asalkan dia seronok nak ke sekolah dah memadai. Yang ai bangga banyak surah dan doa dia dah boleh baca dan hafal, solat pun okay, asas semua tu dia buat hanya betulkan bacaannya saja. Membaca pula, English bukan main laju manakala Bahasa Melayu merangkak sikit. Sama je macam adik beradik lain hahaha.. English bukan main, kalah anak mat salleh 😜.



Sebelum balik, wajiblah ambil gambar dengan cikgu kelasnya. Thank you teacher sebab memahami perangai dia hahaha.. Qaireen ni kadang-kadang ada perangai dia, jenis buat kepala sendiri sampai teacher cakap dia tak sampai hati nak marah Qaireen sebab macam baby hihihi..

Tuesday, December 5, 2023

Semashur ke 2023 Kaohsiung International Invention & Design Expo


Buat pertama kali akak Zahra menyertai inovasi untuk sekolahnya. Sebelum ini ai pernah cuba bertanyakan sama ada berminat atau tidak, selalunya jawapan dia tak sebab dia kata masa terlalu padat risau tak cukup masa kalau buat macam-macam 😣. Tiba-tiba kali ini dia berminat pula nak join inovasi ini. Tapi ai tahu dah kenapa dia setuju pula, sebabnya ada kawan dia juga yang pergi tu 😆. Baiklah berberbalik pada tajuk asal hihihi.. ai letakkan gambar akak Zahra sepanjang event dia yang berlangsung selama dua hari. Alhamdulillah banyak juga gambar muka dia dan paling comel tu hehe.. nak cerita sangat ai pun tak tahu tapi letak sini sebagai kenangan. Hmmm.. banyak gambar blur pula bila dimasukkan dalam blog huhu...





























Mereka membawa balik 🥇 3 Gold Award, 🥈 2 Silver Award dan 🏅 3 Special Award.

Tahniah buat akak Zahra dan kawan-kawannya kerana mengharumkan nama sekolah dan nama Malaysia. Tahniah Semashur!! Terima kasih dan tahniah buat Teacher Liez dan Cikgu Iqbal sebagai guru inovasi dan guru pengiring yang banyak memberi tunjuk ajar dan menjaga anak-anak dengan baik. Terima kasih juga buat Tumpuan Vacation yang menyediakan hotel, makan minum dan pelbagai aktiviti dilakukan sepanjang tujuh hari di Taiwan. Akak Zahra seronok katanya, tak ada yang complaint semuanya okay 👍 Terima kasih juga pada parents yang turut sama pergi ke Taiwan dan sama-sama menjaga anak-anak. Macam rugi pula ai tak join, padahal enZaf dah offer dua tiga kali untuk ai pergi ikut sekali. Tak apa, harap-harap ada lagi akak Zahra nak join inovasi seterusnya, mana lah tahu kali ini ai pun ikut juga hehehe...

Monday, December 4, 2023

Baru Dapat Makan Kek


enZaf suruh kami semua bersiap, nak bawa makan kek katanya. Kata dia lagi, birthday Mummy belum makan kek lagi, Ya Allah ai pun dah terlupa hahaha.. Tapi sebelum makan kek tu, sempat singgah satu kedai makan yang baru buka dalam Tropicana Gardens Mall ini. Pertama kali cuba makan mee dari Tangkak ini.



Sepanjang kami dok ulang alik ke Johor, tak pernah pula dengar cerita mee daging Tangkak ni. Diri ai yang orang Johor pun tak tahu cerita hahaha.. rupanya mee ni kegemaran orang Cina. Dan di Tangkak itu tak halal. Bila masuk market di KL dan Selangor, mereka dapatkan sijil Halal khusus untuk pelanggan Islam. Sebab itu lah kot ai tak pernah dengar pasal mee ni. Apa lagi, lajulah kami masuk dan mencuba makanan-makanannya.





Ya Allah, sedap sangat ya Beef Noodle ni. Dagingnya terbaik, lembut ya amat. Sup pun sedap ditambah dengan cilinya, eh semua sedaplah. Kalau tak makan mee boleh tukar dengan bihun atau pun nasi. Konon masuk sini nak makan sikit buat rasa-rasa, sekali tengok habis licin mangkuk sorang satu :p Boleh repeat lagi ke sini. Selesai makan kami pusing-pusing dahulu dalam mall ini. Nak makan kek dah rasa kenyang pula hihihi...



Qaireen sendiri minta ambilkan gambar dia dengan bear besar ni. Dulu bila ajak bergambar bukan main susah, sekarang ini macam okay pula. Tak sempat nak suruh dia laju dah minta ambilkan gambar hehehe.. senang kerja Mummy nak :)



Qaireen minta nak naik train pula. Abang Ariq terpaksa teman dia naik sama, ikutkan dia memang tak nak tu hihihi.. demi adik kesayangannya dia redha dan pasrah 😅









Lepas dari semua aktiviti tu, barulah kami ke Gula Cakery untuk makan kek 🍰. Banyak betul kek enZaf ambil.







Terima kasih Aliah ambilkan gambar Mummy dan kek. Terima kasih juga buat suamiku, kenyang makan kek hihi.. semoga dilimpahi rezeki yang berpanjangan dan diberkati oleh Allah S.W.T.🤲



Oh ya, sempat beli satu tumbler untuk diri sendiri. Sebab utama ianya warna pink 💕