Friday, June 29, 2012

Kena Jaundice


Ariq kena jaundice hari ke-6
Bawak dia gi jumpa paed hari isnin.
Dan paed rekemen pakai home phototherapy
since tak tinggi sangat.
Sama cam akak Aliah dia dulu. [entry]

Hari pertama dia ok
nak pakai strap kat mata tu


Bila masuk hari ke-2 tu
dia takmo dah pakai tu,
rimas agaknya.
Jadi pakai cam cover besar tu je.

Jadi la kan dari taknak pakai langsung.

Pastu dah 2 hari
checkup balik ngan Paed.
Alhamdulillah reading dia dah ok.
Tak perlu buat lagi.

Skang ni menempel je la
kat mummy.
Letak la kat mana pun asal
sebelahnya mummy dia ok ;)


Thursday, June 28, 2012

Kelahiran Ariq


Tarikh 16/06/2012 - 17/06/2012

- Contraction sudah terasa, nak nak bila pergi berjalan.
- Setiap kali contraction datang, automatik terus terberhenti apa kita buat dan nak jalan pun slow ya amat
- Sampai anak dara Zahra cakap "Mummy, faster!!!" huhu

Tarikh 18/06/2012 -19/06/2012

- Contraction semakin kerap.
- Mula tawaf satu rumah untuk kira kekerapan sakit.
- Tengok pada pengiraan contraction waktunya masih tak tetap, selalu datang bila waktu pagi dan lewat malam sahaja.

20/06/2012

Pukul 2:30 pagi :

- Mula terasa sakit ya amat pada bahagian ari-ari.
- Masuk bilik air untuk check blood show atau pecah air ketuban tapi tiada.
- Masa ni serba serbi tak kena. Tak boleh berjalan, baring dan duduk sebab ari-ari terasa seperti dihiris dengan pisau.
- ai ajak enZaf pergi hospital. Dia baru nak layan bola Euro, kesian pula rasanya kacau.
- Sebelum itu call mak minta tolong datang rumah untuk tengokkan anak-anak, mujur malam dorang semua dah tidur. Mesti bangun pagi terkejut Mak Toknya ada kat rumah hihi

Pukul 3:30 pagi :

- Kami sampai KJMC, ai terus ditolak masuk ke Labour Room.
- Pasang CTG, tengok contraction dah kerap.
- Midwife check bukaan serviks sudah buka 3cm.
- Tapi serviks masih tebal dan baby masih tinggi. Belum engage lagi.

Pukul 6:00 pagi :

- Tiada tanda bleeding atau pecah air ketuban.
- Dari Labour Room tolak masuk wad. Midwife minta ai berehat tapi tak rehat sangat sebab sakit :)
- Kalau rehat pun sekadar tidur-tidur ayam huhu Penat dan mengantuk sebab tak tidur lagi.

Pukul 8:00 pagi :

- Gynea datang check serviks, bukaan still sama dan tebal lagi.
- Gynea suruh banyak berjalan bagi baby turun cepat. Banyak juga berjalan kat hospital tu. Semangat nak bersalin cepat.

Pukul 10:00 pagi :

- Ambil CTG lagi, kali ini nampak dah contraction semakin kerap.
- Midwife kata contraction ai "cantik". Kalau nak diikutkan pada graf tu dah elok sangat bersalin.
- Gynea tanya samaada nak masuk Labour Room, ai cakap boleh tahan lagi.
- Lagi pun serviks masih tebal dan tiada 2 tanda (bleeding/ air ketuban) nak bersalin.

Pukul 12:00 tengahari :

- Serviks sudah buka 4cm, masyaAllah lama betul menunggu bukaan itu :(
- Gynea beritahu nak diikutkan ai sepatutnya dah bersalin pagi tadi sebab contraction dah banyak.
- Tapi baby masih tinggi dan serviks tebal, Gynea tak boleh nak induce
- Gynea suruh ai berjalan banyak lagi. Kali ini serius tak larat nak berjalan dah.

Pukul 7:00 malam :

- Sudah mula terasa sakit ya amat tapi still tiada bleeding atau pecah air ketuban.
- ai tunggu lepas solat Maghrib, lepas tu terus panggil Midwife kata kali ini memang dah tak mampu menahan.

Pukul 7:30 malam :

- Masuk dalam Labour Room, terus pasang CTG.
- Check serviks rupanya sudah buka 7cm.
- Midwife sediakan peralatan dan tunggu Gynea sampai. Dia dari rumah :)

Pukul 8:00 malam :

- Gynea sampai dan terus seluk nak tengok baby turun ke tidak. Kedudukan kepala baby senget.
- Kepala baby tak straight sebab itu dia tak turun. Sangkut la tu.
- Gynea seluk lagi untuk tahu sama ada baby berak atau tidak, mujur tiada. Heartbeat baby pun okay.
- Bukaan dah besar, baby pun ready untuk bawa keluar, Gynea pecahkan air ketuban. Sama dengan Zahra dan Aliah, kena pecahkan air ketuban.
- Gynea berusaha tarik kepala baby bagi betul-betul center dekat laluan serviks sambil ai meneran. Bayangkan betapa sakitnya. Rasa nak putus nyawa pun ada.

Pukul 9:00 malam:

- Keluarlah seorang baby boy tepat jam 9 malam dengan sihat dan selamatnya.
- Ingatkan besar, rupa-rupanya lagi kecil dari kakak-kakak dia hihi
- Kelahiran kali ini ai tiada ambil pain killer, induce dan epidural. Syukur, Alhamdulillah semuanya selamat.


Ariq keluar pada minggu ke-38. 2 minggu awal dari EDD. Punya la sakit nak dapat baby boy ini. Ingatkan kelahiran ke-3 ini mudah tapi tidak. Proses sakitnya agak lama juga, bila masuk dalam Labour Room adalah dalam 1 jam dan mula proses nak bersalin dalam 30-40 minit. Kira cepat lah kalau nak dibandingkan dengan Zahra dan Aliah. Comel je Ariq, Daddy dia pegang satu tangan je. Kecil dan ringan hihi..



Oh lupa nak cerita, kena jahit sedikit lepas bersalinkan Ariq. Tak ingat pula berapa jahitan kena. Tapi rasanya tak banyak. Dalam tak banyak tu terasa juga bila jahit huhuhu.. Lepas bersalin kita memang akan duduk dalam Labour Room sekejap sebelum ditolak masuk ke wad. Nak kena bangun dan pakai pad untuk darah nifas. Sebelum nak bangun tu, ai tak tahu kenapa tiba-tiba badan ini mengigil kesejukan. Sejuk sangat-sangat. Masa tu dah la tiada siapa dalam Labour Room. enZaf pula ikut Midwife bawa baby keluar. Lama juga nak hilang menggigil tu, lepas tu suhu badan jadi normal balik. Alhamdulillah tiada perkara buruk jadi. Takut juga sebab tak pernah jadi macam ini tiba-tibakan. Lepas tengahari dah boleh check-out, yey dapat balik rumah. Kali ini berpantang di rumah sendiri sahaja.

Tuesday, June 26, 2012

Our Son


Name: Ariq Firman
D.O.B: 20th June 2012
Weight: 2.35kg
Time: 09:00pm
Place: Kelana Jaya Medical Centre (KJMC)

Wednesday, June 20, 2012

Syukur


Syukur alhamdulillah
ai selamat melahirkan
bayi lelaki seberat 2.38kg
(ringan plak dr akak2 dia)
jam 9.00 malam
di Kelana Jaya Medical Centre.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, June 19, 2012

Boleh harap dah


Bila dah sarat,
nak bergerak pun dh payah.
Ape ntah lg nk wat keje umah
semuanya dah xlarat.

Salah satu part paling malas
adalah melipat baju.
Tapi yg ni kalau xpeknen pun
malas jugak hehehe


Adalah satu hari
lepas ai mandi,
Zara bgtau dan cakap
"Mummy!! Zara dah lipat baju,
come i show you."

Ai pun pegi la tgk
yang dia nak tunjuk tu kan.
Wah sgt terharu okeh.
Mmg ai terkejut sgt.
Dia lipat semua baju yg
ai longgok kat dlm bilik dia.
Baju yg longgok tu pun
mmg dia and adik dianya je.


Memang la xkemas dia lipat.
Main taram je lipat.
Tapi tak kisah la kan.
Kurang2nya dia ada hati
nk membantu Mummynya
yg sedia malas nih hihi..

Zara, moga kamu rajin
tolong sampai ke besar yer.


Thursday, June 14, 2012

Seindah Sakura


Sakura kat Paris.
Ingatkan Sakura kat Jepun ke kan :p
Harini last episode tuk
citer Seindah Sakura kan.



Suka citer ni,
walaupun ai bukan la
FS fan..
tapi ai suka dia berlakon.

Cuma geram sbb
watak Kira ni lembik sgt.
Senang sgt kena tipu.
Nak nak bila Anida tu dajal dia.
Ngan Airil yg tuduh dia melulu.
Tapi mmg best bila Airil
kena lempang ngan Kira hahaha


Semua image ihsan dari Googled :)

Wednesday, June 13, 2012

37 Minggu


image googled.

Siang tadi checkup tuk 37minggu.
Alhamdulillah semuanya nampak ok.
Baby pun dah berat 2.67kg.
Kali ni baby besar dari akak2 dia.
Masak mummy nak bersalin ni.
Harap2 senang la hendaknya.

Gynea kata next week checkup
check CTG and bukaan serviks.
Katanya next week ni bersalin la..
Wah terus nerves..
Walaupun dah 2 kali tapi tetap takut gak.
Ape pun gynea kata,
bila2 masa dah bole bersalin.
Kalau rasa sakit je terus datang.
Jangan tunggu2 lagi..

Cam Aliah sblom ni la.
Ai siap kata leh tahan lagi.
Skali masa kat labour room
dah bukak 6cm.
Nasib cepat, kalau lambat.
Dalam kete la bersalin.
So this time gynea pesan.
Takde tangguh2...
Sakit tgh malam pun datang terus spital.

Doakan ai dipermudahkan bersalin kali ni yer. :)

Tuesday, June 12, 2012

Cowboy Town & Animal World


Minggu lepas gi jejalan kat A'Famosa.
Stay 1 malam je pun.
Bawak mak & ayah mertua, adik ipar dan kak ipar sekeluarga.


Kami amik Villa.
Ada 4 bilik, senang semua dalam tu.
Plus swimming pool.

Sampai2 je cam biasa la,
Zara n Aliah tak senang duduk.
Nak terjun pool.


Seronok dorang dapat mandi.
Ai is tengok je huhu


Malam kami gi Cowboy Town.
Tengok show kat situ.
Ni salah satu show yg ada.
Red Indian ngan api2.
Aliah takut, Zara suka.


Sronok dorang dapat jejalan.
Sempat paw daddynya hehe
Adik pilih kipas lampu2.
Aliah pilih T-rex, feveret dino dia huhu


Malam penutup dihujani ngan fireworks.
Menggelupur anak2 daraku.
Takut sbb bunyi kuat sangat.
Dekat dorang tembak bunga api tu.


Keesokkannya plak.
Pas brekpes.
Gi Animal World.
Zara dari smlamnya tak habis2
nak tgk zoo animal,zoo animal :)

Masa tgk2 binatang.
Aliah nampak sheep ni.
Terus nyanyi lagu Baa Baa Black Sheep.
walaupun sheepnya bukan kaler itam hihi


Suka giler Aliah dapat
bagi bunny makan carroot.


Zara plak memang tak layan
binatang comel2 ni.
Cuba bagi dia Lion, Tiger,
semua tu dia suka ar.
Ganas anak dara sulong ni.

Tak dapat join Safari.
Sbb ai peknen.
Kalau tak mesti lagi best.
Jadinya layan jejalan tgk show je.
Sempat tgk Multi Animal Show & Bird Show.
Lelain tak tgk sbb
ai mmg tak larat sesangat.
Tambah plak ngan cuaca giler panas.

Yang pasti anak2 seronok.
Bila dorang seronok kita pun suka hati :)

Monday, June 11, 2012

Pasal Brooch


Memang dari dulu ai adalah
peminat brooch Denni & Kenji.
Merata2 tempat ai beli brooch ni.
Dalam Jusco, Metro, Isetan, Tangs.
Dan paling jauh pernah beli sampai
ke Tangs Singapore.
Sbb ada design yg ai berkenan tu
tak de kat sini.

Baru2 ni brooch ai berkenan ni dah bukak
outlets sendiri kat One Utama.
Best sbb dekat ngan umah hihi


Bila ternampak kedainya.
Dan dan ai teringat ada brooch
yang perlu dihantar repair.

Brooch ni patah.
Sedih sbb ai sendiri yg buat patah.
Patah dua plak tu,
ganas sungguh :(


Second brooch ni
stone jatuh satu.
Tak perasan masa bila.
Lama brooch ni, sbb ni brooch pertama beli.
Rasanya tahun 2004 ke 2005.


Yang ni plak pin dia tumpul.
Sblom ni try asah konon
tapi tak mau tajam.
Fedup hantar skali hehe


Jadi ni la ke3-3 brooch yg perlu diserviskan :)
Penat je cari warranty card.
Sampai sana dorang kata tak perlu.
Sbb dorang dah tau tu
brooch Denni/Kenji ke tak hihi


Masa hantar tu,
Kalau stone jatuh
dorang leh pasangkan immediately situ gak.
baguskan..terus siap satu.

Yang pin tumpul kena hantar
service center sbb dorang takde stock.
Siap seminggu aje.


Tapi tapi tapiiiii
yang patah tu dorang tak leh wat ape.
Sebab takde dalam warranty.
Warranty hanya cover pada stone
or accessories dia cam pin tu tadi.
Patah tak dapat diselamatkan.
Huarghhhhh sedihnya ai...
Brooch tu kira baru gak.
Tak silap 2tahun lepas. :(
Dan brooch tu sudah masuk dalam tong sampah.
Disebabkan sedih, EnZaf kata nanti kita beli baru k.
Terus hati ni berbunga kembali haha gedik.

Yang pasti wat ni semua takde charge.
Life time warranty gitu.
Jadi tak rugi kalau beli mahal sket.
Jangan bagi patah sudah hihi

Wednesday, June 6, 2012

Panas panas panas


Musim panaskan skang.
Walaupun dah pasang ekon,
ai tetap berpeluh bagai.
Mandi jgn kata la.
lebih dari 4 kali sehari.

Bila musim panas ni.
Durian pun banyak.
Ape lagi ai ngan enZaf
jalan2 cari makan le bedua.

Kami kalau nak makan durian.
Mmg suka pegi kat SS2.
Tempat feveret.


Dan yang pasti,
durian pilihan kami ada Tekka.
Sejak makan Tekka last year,
tak pandang dah musang king ke, d24 ke..
ape2 la yg lain.
Mmg dah jatuh cinta pada Tekka aje.


Isinya tak pernah menghampakan kami.
Sedap bangat.
Dan paling best,
kalau makan durian Tekka ni,
tangan takde lekat bau durian.
Sape tak pernah cuba lagi.
Gi cari Tekka ni tau.

Balik tidak la dgn tangan kosong.
Yang ni kami punya.
Ada lagi tgh membungkus tu.
Bg kat parents ai and pil jua.

Tuesday, June 5, 2012

Makan-makan di Jeram


Gi jalan2 cari makan seafood
ngan girlfriends kat Jeram.

Time ni dalam kul 6.
Air tgh surut,
tapi dah nak pasang.


Makan kat Restoran Aroma Ikan Bakar.
Tempat paling femes
and sedap katanya.


Sesi memilih oleh Nani dan Anis


Bakal dimasukkan dalam perut jap lagi :)


Duk dekat ngan laut.
Konon menikmati keindahan alam
tapi seyes panas.. takde angin
berkuap2 jua la dok dlm ni haha


Ketam masak kunyit


Ikan siakap 3 rasa


Udang goreng tepung


Ketam masak cili


Udang masak cili dan butter prawn


Sesi melantak.
Semua org makan dah tak ingat dunia.


Orang lain semua dah stop makan.
Tinggal Anis je yg tgh korek pipi ikan hihi


Tima kasih pada Pn.Nani
sbb dia la tokei yg blanje kami semua makan.
Kenyang sangat weh.
Dah macam ular sawa rasanya.
Kalau ada bantal mmg lama dah ku landing.


Masakannya semua sedap2 belaka.
Nak nak masak cilikan..
Sangat puas hati.
yang pasti leh datang lagi.
Dah kenyang baru ingat anak2 dan laki :p
Pasni ni mau ajak Zaf kesana plak.

Saturday, June 2, 2012

Selamat Ulangtahun Perkahwinan yang ke-6


Tarikh hari ini ialah 02/06/2012 merupakan Hari Ulangtahun Perkahwinan kami. Tak sangka sudah 6 tahun hihi... Banyak juga cabaran dan dugaan yang kami lalui. Alhamdulillah semuanya dapat diatasi satu persatu. Semoga ikatan ini membawa kami sampai ke Syurga. enZaf siap wish awal 3 minit sebelum masuk pukul 12 pagi hehehe.... Tak kisah la kan dengan 3 minit tu. Sekurang-kurangnya dia ingat dan ada effort untuk wish. Ai sangat hargai :) Dia wish ini pun masih belum balik rumah lagi. Dia masih ada meeting bersama customer. Begitulah kerjanya yang tak menentu masa.



Masa dia wish tu terlalu general, ai pun tanyalah dia yang keberapa tahun. Boleh pula salah jawapan dia tu huhuhu.. Sajalah buat-buat terkejut dengan jawapan dia tu kan.



Mesti dia kira balik berapa tahun dah perkahwinan kami ini hahaha.. lepas tu baru dia reply semula. Dan kali ini betul sudah. Kena tambah satu tahun lagi :p



Ai pun tak ada la marah dia pun pasal salah tahun tu. Tahu dah dia bab-bab nombor ni lambat sikit fikir. Ai pun kacau masa dia tengah meeting, lagilah kalut dia hehe.. Saja nak mengusik. Apa pun yang paling penting dia sentiasa bersama kita sewaktu susah dan senang. Hadiah ai tak beli pun. Kami ini memang jarang beli hadiah. Bagi ai ingatan pun dah memadai. Tapi baby dalam perut ini boleh dikira sebagai hadiah ke tak.. sama macam dua tahun yang lepas :) [link]