Wednesday, April 29, 2020

Resepi: Ayam Masak Lemak Kuning


Lauk kegemaran anak-anak, terutamanya akak Zahra. Dia memang suka betul. Kalau ada lauk ni memang akan bertambah nasi. Ariq pun suka jua. Aliah suka tapi dia lagi suka kalau masak lemak cili padi. Dia memang suka makan pedas. Cuma dia belum pandai makan sambal belacan lagi. Nanti dah besar dan cuba, pasti dia akan suka :)

Selalunya kalau beli ayam ni memang minta potong kecil (ayam potong 16). Jadi ayam tu comel comel je, kami sekeluarga memang suka begitu. Okay ni cara ai masak lemak kuning.



Bahan-bahan

10 ketul ayam (saiz kecil)
1 biji kentang
1 kotak santan (200ml)
1 batang serai (diketuk)
1 1/2 cawan air
1 keping asam keping
1/2 sk serbuk kunyit
Garam dan perasa


Bahan dikisar

4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
senggenggam udang kering


Cara Menyediakan

Masukkan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bahan yang dikisar sehingga wangi. Masukkan ayam, gaul sebati dan tunggu sebentar. Kemudian masukkan sedikit air dan masukkan santan, kacau sehingga sebati. Tujuan masukkan air dulu untuk elakkan santan tu berketul. Kemudian, tambahkan air yang selebihnya. Seeloknya sukatan kuah tu melebihi ayam. Biarkan sehingga mendidih. Bila sudah mendidih, masukkan kentang, asam keping dan serbuk kunyit. Serbuk kunyit ni taknak letak pun boleh. Ia hanya untuk menaikkan warna kuning tu. Biar sehingga kentang empuk dan akhir sekali masukkan garam dan perasa secukup rasa.




Kalau nak kuah banyak boleh tambahkan air, tapi pastikan tambah juga santan. Kalau tidak nanti kurang rasa lemak sebab santan tu dah jadi cair. Oh ai masukkan cili. Hanya untuk menambahkan seri ada warna merah sedikit lauk tu hehehe.. kalau nak masak lemak cili padi, guna pakai bahan-bahan yang sama juga. Bezanya hanya tambah cili padi di bahagian bahan dikisar. Berapa banyak cili padi itu, bergantung pada diri sendiri nak pedas mana.

No comments: