Monday, April 6, 2020

Resepi: Puding Karamel Tanpa Telur, Tak Kukus dan Tak Bakar


Jarang ai ni buat entry resepi. Jadi surirumah memang banyak masa kita memang kat dapur. Masak pun selalunya menu yg selalu buat, jadi takde la rasa nak letak dalam blog. Menu biasa-biasa aje pun.

Tapi disebabkan pkp ni, keluar pun tak boleh, maka pepaham je la. Apa lagi nak buat.. masak makan masak makan hehe

Disebabkan buat puding karamel ni senang, jadi kita share je la kat blog. Resepi pun ambil kat dalam facebook dari kawan-kawan juga yang share kat situ.

Bahan-bahan

3 sudu gula pasir (untuk dijadikan gula hangus)
1 peket serbuk agar-agar (10g)
4 cawan air
1 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair
3 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanila

Cara Penyediaan

Taburkan gula pasir ke dalam loyang. Masak hingga keperangan. Kemudian, ratakan gula hangus tu sekeliling loyang. Letak 1 sudu air dalam gula tu bagi elak hangus. Dan ketepikan.

Di dalam bekas lain, masukkan susu cair, tepung kastard dan esen vanila. Kacau hingga tidak berketul.

Masukkan pula serbuk agar-agar, air, susu pekat manis dan gula ke dalam campuran tadi. Masakkan atas api sehingga mendidih. Kemudian tuangkan ke dalam loyang gula hangus.

Rehatkan sekejap bagi suam dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 2-3 jam.

Untuk menghidang, terbalikkan loyang ke atas pinggan hidangan.

Tadaaaaa






Siapa yang tak suka telur memang elokla buat resepi ni, sebab kalau tak pandai buat yang ada bahan telur tu, kita boleh rasa dan bau hanyirkan. Oh kalau pakai telur tak boleh la buat yang ini sebab telur kena la kukus.

Time pkp ni anak-anak dah macam piranha, letak apa pun habis licin. Sedap ke tak sedap ke telan aje haha Yang penting anak-anak gembira, kita mak lagilah gembira.

Stay safe and stay at home kawan2!

No comments: