Apa lagi nak buat masa pkp. Nak keluar jejalan tak boleh. Sejak tu takde gambar nak ambil. Rindunya nak keluar makan, jalan-jalan cuci mata, lepak mamak. Oh rindu teh tarik Subaidah haha. Sekarang ni duduk rumah masak je la kerjanya, maka kita update resepi je la.
Sambal sotong ni feveret enZaf dari awal perkenalan lagi. Bila kita dah tahu feveret dia, tentulah kita akan belajar memasak lauk tersebut. Tapi ai jarang masak sambal sotong ni pun. Bila dia ada je baru keluarkan sotong dlm esbok haha... Dia jenis sibuk, jarang ada kat rumah nak nak outstation selalu. Buat apa nak masak kalau dia takde kan.
enZaf dia suka sambal yang manis2 pedas. Tak reti nak tulis resepi, kalau masak pun jenis main agak-agak aje letak berapa banyak. Yang ni ai masak untuk 2 orang makan. Jadi sis cuba :)
Sambal sotong ni feveret enZaf dari awal perkenalan lagi. Bila kita dah tahu feveret dia, tentulah kita akan belajar memasak lauk tersebut. Tapi ai jarang masak sambal sotong ni pun. Bila dia ada je baru keluarkan sotong dlm esbok haha... Dia jenis sibuk, jarang ada kat rumah nak nak outstation selalu. Buat apa nak masak kalau dia takde kan.
enZaf dia suka sambal yang manis2 pedas. Tak reti nak tulis resepi, kalau masak pun jenis main agak-agak aje letak berapa banyak. Yang ni ai masak untuk 2 orang makan. Jadi sis cuba :)
Bahan-bahan
3 ekor Sotong putih (saiz sederhana/besar)
2 sb bawang merah, bawang putih dan halia yang telah diblend
1/2 biji Bawang besar dihiris
4 sb Cili giling
1 ketul Gula melaka (saiz kecil)
1 sb gula pasir
Serbuk perasa dan garam secukup rasa
Cara Menyediakan.
- Sotong buang kulit, potong, cuci bersih dan toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali, minyak banyak baru best.
- Tumis bahan yg diblend sehingga wangi.
- Masukkan cili giling, biar sampai pecah minyak dan garing.
- Masukkan gula melaka dan gula pasir.
- Gula dah larut masukkan sotong, bawang besar dan masukkan garam dan serbuk perasa. Siap!
Sotong jgn masak terlalu lama nanti liat. Kalau suka berkuah, bole letak air. Jangan banyak sangat, kalau cair sgt kuahnya tak sedap plak. Lagi satu ai suka letak bawang banyak-banyak, sebab bawang tu kan manis. Tapi org dalam rumah ni tak suka bawang. Masak sambal ni tak pakai gula melaka pun boleh aje. Ikut citarasa masing-masing. Suka rasa masam-masam sikit letak air asam jawa ataupun asam keping. Kalau suka pedas lebihkan cili. Suka manis lebihkan gula. Jangan lupa lebihkan senyuman ehhh..haha
Bahan-bahan ni boleh guna pakai untuk masak lain juga. Udang ke ayam ke.. ikutla mana suka. :) Aliah sekarang dah start suka makan sambal sotong. Haritu dia la yg perabiskan lauk ni. Dia sorang je pandai makan pedas. Zahra & Ariq belum lagi.
Oh.. kalau ada petai, masukkan dalam sambal. Makan bersama dgn nasi putih panas2 ataupun nasi lemak. Terangkat gitu. :)
No comments:
Post a Comment