Thursday, April 1, 2021

Keputusan UKKM dan PKSK


Dua tiga minggu yang lepas adalah hari mendebarkan untuk semua ibu bapa yang mendaftarkan anak untuk memasuki MRSM atau pun SBP. Eh confident je cakap semua hihihi.. Tapi memang berdebarlah untuk ai sebab ini adalah kali pertamakan. enZaf pula ai tak sure dia berdebar ke tak.. dia memang sibuk dengan kerja, hari keluar result pun dia tak tahu hehehe.. manakala akak Zahra, ai tak boleh baca perasaan dia. Dia ni sejenis yang tak ada ekspresi muka. Suka atau tak pun kurang jelas :p Okay berbalik pada keputusan ujian. Pada tarikh 10hb Mac, Mara telah mengeluarkan keputusan tawaran kemasukan ke MRSM, keputusan boleh diketahui melalui SMS dan website. Gambar di bawah ini adalah keputusan akak Zahra.Mengikut pemahaman ai, sesiapa yang berjaya mendapat tawaran dari MRSM akan dihubungi melalu SMS terlebih dahulu. Jadi masa waktu pagi sampai tengahari masih tak dapat SMS tu, ai dah dapat agak yang akak Zahra tak berjaya. Tapi masih bersikap husnuzon kot lambat sampai hahaha.. kalau dapat SMS pun melalui nombor telefon enZaf. Ai pula malas nak tanya enZaf banyak kali sebab dia tengah meeting. Akhirnya ai buka link pada website untuk lihat keputusan MRSM. Ai sedikit sedih bila tahu result tidak menyebelahi akak Zahra, masa tu tak beritahu lagi dia sebab dia pun tengah buat kerja sekolah, malas nak kacau. Lama sikit ai panggil dia dan minta baca keputusan itu kat skrin laptop. Masa akak Zahra baca tu perkataan pertama yang keluar dari mulut dia "Oh!". Ai tanya dia, okay ke tak? Dia jawab "okay, i'm still school." Simple as that je dia jawab macam tu hehehe.. Mummy pula yang hover lebih nak sedihkan.

MRSM ada maklumkan kalau berminat untuk membuat rayuan boleh tekan pada butang rayuan, tapi untuk kes Zahra ini memang tak ada butang rayuan diberi. Jadi ai pun bukalah Facebook Mara dan baca pada komen-komen yang ada dalam tu. Memang ternyata kalau tiada butang rayuan diberi ini dikira tak boleh membuat rayuan huhuhu.. sedih ai. Tak ada peluang ke-2 nak merayu. Ai pun redha sahaja dengan apa keputusan yang dapat. Begitulah keputusan UKKMnya, tidak berjaya.

Pada minggu seterusnya, keputusan PKSK pula keluar pada tarikh 19hb Mac pukul 3 petang. Perasaan ai masa itu tak sama dengan debaran MRSM. Mungkin sebab dah berdebar masa awal-awal hahaha.. lepas tu ai dah redha apa sahaja keputusan yang diterima. Pada hari yang sama juga akak Zahra ada online exam Pandu Puteri Remaja. Suka dia sebab lulus dan dapat sijil, markah 85% ke atas sahaja akan dapat sijil. Ai duk ralit tengok dia jawab exam tu sampai terlupa pasal keputusan PKSKnya. Tengok jam dah pukul 3:20 petang. Laju buka link nak check. Buka link tak boleh masuk, loading page lama sangat. Macam-macam komen keluar dalam Facebook KPM berkenaan keputusan PKSK ini. Ingatkan ai sorang je yang ada masalah tak boleh buka, rupa-rupanya semua orang hehehe.. bila tak boleh buka tu, ai pun tinggalkan sekejap dan buat kerja rumah. Dalam pukul 4:14 petang ai check semula. Dan sistem dah boleh dibuka. Masa ini debaran dah bermula. Nak masukkan no kad pengenalan pun dah takut hahaha.. poyo sangatkan. Nak tak nak kena la masukkan baru tahu keputusannya. Gambar dibawah ini lah yang tertera selepas tekan butang masuk.Alhamdulillah, ai terus sujud syukur terus masa itu begitu juga dengan akak Zahra. Menitis air mata ai, perasaan masa itu bercampur baur. Sampai akak Zahra tanya "why are you crying?" :) Tak sangka rupanya rezeki dia di Sekolah Berasrama Penuh (SBP). Dari page situ kena submit semula dengan memasukkan nombor kad pengenalan untuk mengetahui sekolah yang ditawarkan. Tak sangka sekolah akak Zahra dapat itu adalah sekolah pilihan pertamanya. Sekolah dia dekat dalam negeri Selangor sahaja, tak perlu rentas negeri hehe.. itu syarat Daddy dia dari awal lagi, tak nak jauh. Mungkin sebab itu MRSM tak dapat, sebab pilihan MRSM luar dari Selangor. Bila dah tahu dimana penempatan SBP ada satu butang untuk kita setuju atau tidak setuju dengan tawaran SBP tersebut, ai saja je buat-buat fikir nak setuju atau tidak, laju je akak Zahra mencelah cakap "Yes Mummy click now" hahaha aduh anak. Bila dah tahu result tu terus ai Whatsapp kat enZaf. Lambat dia reply mungkin tengah sibuk. Dah lama baru dia reply dan terkejut juga tak sangka dapat hehe..

Kami tak pernah paksa untuk Zahra masuk asrama. Ini memang kehendak dia sendiri. Muka dia langsung tak ada rasa sangsi, gusar atau apa saja yang berfikir dua kali. Mummy sendiri tak boleh move on, sama ada rela atau tidak nak melepaskan dia. Sentiasa berdoa untuk kuatkan hati ini dan berserah sepenuhnya kepada Allah SWT. Hanya Dia yang Maha Mengetahui apa yang terbaik buat anak dan kami sekeluarga. Ikutkan perancangan KPM keputusan keluar pada 17hb tapi ditunda pada tarikh 19hb pula. Andai kata jadi keluar pada 17hb itu, memang sejarah sebabnya tarikh 17hb adalah tarikh harijadi akak Zahra. Apa pun bagi ai bulan Mac ini double celebration untuk akak Zahra, pertama harijadinya dan ke dua adalah tawaran kemasukan ke SBP. Tahniah akak Zahra, semoga dia terus cemerlang dengan apa yang diimpikan. Persiapan banyak dah siap, esok tinggal nak buka akaun bank dan bayar yuran sekolah. Pejam celik lagi 4 hari akak Zahra nak masuk SBP. Ya Allah macam tak percaya pun ada, semoga diriku kuat begitu juga dengan akak Zahra.

No comments: