Monday, October 20, 2025

BBQ di Sekolah

Salah seorang ibubapa AJK SAFE batch akak Zahra ada mencadangan aktiviti BBQ untuk anak-anak ketika hari Deepavali. Tujuan BBQ ini untuk menghiburkan hati anak-anak dan juga ibubapa untuk meluangkan masa bersama. Melepaskan rindu gitu, maklumlah lama duduk di sekolah tu tak balik-balik. Walaupun begitu, ada juga segelintir ibubapa yang tidak berapa setuju dengan cadangan ini disebabkan mereka risau anak-anak SPM ini mendapat penyakit Influeza yang sedang menular. Memandangkan ada yang bersetuju dan tidak, maka cadangan BBQ ini akan dibuat secara tertutup dan berminat sahaja. Ai memilih untuk pergi sebab akak Zahra dah call tanya "Mummy datang ke tidak?" Ai kalau anak tanya macam tu, tak sampai hati kata tidak. Jadinya pada yang berminat, akan dimasukkan dalam Whatsapp group yang berlainan. Ingatkan tak ramai, rupa-rupanya ramai yang nak join juga hehehe.. Yang tak nak itu boleh dikira dengan jari.

Bila tengok senarai makanan untuk potluck, panjang berjela dan meriah betul. Masing-masing tak nak kalah bawa itu ini hehehehe.. Bab makan semua orang happy gitu. Menu paling top semestinyalah kambing golek. Itu awal-awal lagi anak-anak dah request. Alhamdulillah ada orang baik sponsor dua ekor. Tak banyak sangat gambar yang diambil. Lebih seronok dengan makanan dan bersembang. Bila ada Eina satu meja memang berborak tak ingat dunia. Eh! kata rindu anak-anak tapi ini dah macam perjumpaan mak-mak ni. Sekali jalan lah kan ahahaha...🀭🫣





Sebelum balik, Eina hulurkan ai sekotak pasu bunga dan stroberi πŸŒΈπŸ“ hasil dari air tangannya. MasyaAllah terharunya perasaan ini. Sebelum itu dia ada hantar gambar beritahu dia sedang belajar buat bunga menggunakan kawat bulu. Memang cantik sangat dia buat pun dan ai berkenan. Sajalah berseloroh kata nak juga macam itu, buatkan satu untuk ai. Nanti kita bayarlah. Tup tup nak ke kereta, dia passnya kita kotak gitu je. Dah la besar rasa macam pegang hantaran pula hahaha.. Dah tu bagi free saja. Berapa kali pujuk nak bayar sebab kita tahu lah buat kerja yang memerlukan tenaga ini bukannya free ya. Semua itu ada kos. Tapi Eina tolak semua tu. Terima kasih Eina, terharu sangat tau πŸ₯²πŸ₯°. Semoga dirimu sekeluarga dilimpahi rezeki yang berpanjangan dan dipermudahkan segala urusan 🀲.







Bye kakak!!! Muka tengah geram tu dengan adiknya Aliah. Aliah tu suka mengusik dia bila kami nak balik hahaha..



On the way nak keluar tu singgah pasar malam di Antara Gapi. Ai bawa balik Laksa makan di rumah. Laksanya simple saja tapi sedap. Susah betul nak cari laksa sedap sekarang ini. Dapat sedap jauh pula huhuhu..



No comments: