Friday, January 16, 2009

Stress

Lately aku slalu sakit blakang leher, rasanye sejak last month after company ada wat audit stock count. Sblom tu sakit bahu je (sebulan sakit) skang ni dah merebak ke leher dan pinggang. Tapi leh tahan, kalau sakit sapu ubat gamat ke minyak panas ke. Tapi sejak 3 hari lepas ni rasa sakit ya amat, sapu ubat pun tak jalan..sakit sangat. rasa cam menarik2.

Smalam pas keje terus ajak Zaf gi klinik, check punya check Doc sengeh..Ape yang dia sengeh pun aku taktau,

Doc: U ni banyak pikir ape?
Aku blur
Doc: U ni stress tau tak?
Aku tak tau ape yang aku pikir.. banyak sgt pikir agaknye la...
Doc check blood pressure
Doc: U dah masuk level Prehypertension, high blood pressure pun nak dekat border line..systolic123; diastolic 82 ni.
Me: Owh.. ye ke..
Doc: Dah jangan pikir bukan2.. U tak nak kena admitkan??!!
Aku geleng kepala
Doc: So go back and relax, I give some pills and should be fine.
Me: Okay. Pas ni tak stress la kan Doc (still blurring)
Doc: This wiken U (fingger pointing at Zaf) bring ur wife go holiday
HOLIDAY!!! yeay bestnye..hihihi
Doc asik senyum je bila cakap.. agaknya dia taknak aku tensen kot kan..hihihi





Article Directory:
http://www.mayoclinic.com/health/stress-symptoms/SR00008_D


Share more info with uolss
http://www.lifeclinic.com/focus/blood/whatisit.asp
http://www.helpguide.org/mental/stress_signs.htm

http://changingminds.org/explanations/stress/stress_symptoms.htm


Orang tengok kita nampak cam ok happy je kan...tapi kat dalam hati sape la yang tau.. :p

Any idea nak ilangkan stress.... ??!!


13 comments:

Anonymous said...

Kita kena ajar yud dan kuncu2 bus bukan sja dng boikot tapi dgn membunuh org mereka. Bukan cara bom bunuh diri tapi dgn membayar samseng, pngisap dadah bunuh orng2 penting sprt duta dn klrga mereka. Mereka sudah banyk bunuh knk2 kita jadi xslh klu kita bnh ank2 mrka juga. Juga bunuh ceo syt milik mereka dan lepas tu suruh klrga mereka saman bus dn kuncu2 mereka. Kita mesti ada kumpulan sniper yg boleh tembak dari jauh. Bekas komando cucup sesuai. Bljr dari orng asli guna sumpit. Buat sumpit pendek dn guna racun yg paling bisa. Sila sebarkan komen ini keseluruh dunia. Alih ke bhsa ingeris.

Aspa said...

seeeeee, awk dh msk prehypertension, jgn smp kena hypertension dah ler, akak on hypertension medicine tp pn kdg2 pn skip, akak ms kena smp tangkap kt betis xleh nk jalan, awk br 82, akak pny hypertension 195/122, blh jalan tau

honeylanz said...

salam..semoga cepat sihat..senyum2 sokmo jgn stresss...kdg2 kita x perasan pun kita stress kan...

mamazana said...

YES!!! g holiday!

aLeenA Adli said...

akak,mat indon tue yg bg komen kt akak tue..hehehehe...

Nana said...

Salam kenalan, hope you get better. stress sangat go Thai Massage hehe! Lega jugak. I miss thai massage. Kat sini Mahal nak mampus! 30 pound sejam! MELAMPAU!!!! Nanti I balik Malaysia I nak pulun Thai Massage banyak2 hehehe!

nurulzia said...

dear..
mcm mana bole jadi mcm tu..ish ish ish..xmola stress tau..if u rase lenguh2, u tampal salonpas. it will help..if i stress, i pi shopping ke, tgk wayang ke xpun paling senang men game..hehehe

Liza said...

i need the same tips myself, sebab my stress level nie dah makin truk, so plas share kalau ada tips yer

nurulhani said...

pertama kali sy pegi wat stock count ritu mmg takleh tahan...dah la buat kat kilang besi...bau besi...gudang tu pon pns gak...mcm nak pengsan....sakit kepala...sakit kaki...huhuhu...saya tak biasa lagi dgn keadaan tu smua...maklum la br praktikal...hehe

bulan.luna said...

"Hey darlings, click for more tie rack scarfs. Anddddddd, we do pre-orders for LVoers!"

Nurhayati said...

kak laila: tu la mula2 Doc cakap cam tak caya.. rupanye saya ni stress sbb byk sgt pikir.. sakit dah sampai pinggang.. taknak admit..huhuhu

honey: thanks.. tue la tgh menghappykan diri hahah

mamazana: hihi ada alasan nak gi jalan. :)

fara: tue la..ingatkan ape dia tulis, translate abis sampai tak paham sabar je la.

nana: salam sis. sebenarnya takut nak wat Thai massage.. sbb i jenis tak tahan sakit.. pastu penggeli hihihi.. wah balik Msia nak pulun ye.. :p

nurul: byk pikir agaknye kan.. kita tak sedar tau2 je dah stress. sabar je la.. tue la dah macam2 buat.. tak leh gak tu yang gi clinic. kalau la hari2 leh soping mmg tak stress langsung haha.. dah ada Zara ni tak sempat nak g tgk wayang/ main game..huhuhu maid tak amik tu yang payah..:p

bulan.luna: thanks dear.. mmg nak cari TR baru pun..=)

CuTeMiUt78 said...

byk2kan berehat.. dan klu blh jgn fikirkan perkara2 yg blh bawa stress.. insyallah.. semoga cepat sembuh ya

Nurhayati said...

cutemiut78: insyaAllah.. tengah berusaha tuk merehatkan diri.. walaupun Zara tak leh dok diam..huhu