Monday, December 31, 2018

Pusat Sains Negara


Entry ni ai letak gambar je la.
Tak ingat sangat dah citernya.
Terutamanya part dorang main2 eksperimen bagai,
tak ingat nama ape :p

Dalam PSN ni tak byk gambar ai amik,
lebih kepada video.
Nanti video update kemudian hihi

Tiket masuk murah aje,
dewasa RM6, kanak2 RM3.





















Ha gambar ni masa tengah menyusukan Qaireen,
akak Zahra dtg amik gambar.







Time ni Aliah dah tidur.



Sekali tengok ngan Daddy dia pun
sama tidur gak.















Suka anak2 kat sini,
nak nak akak Zahra.
Dia la yg ajak Daddy dtg ke sini,
setahun lebih mintak baru tahun ni dpt pergi hihi

Byk ilmu baru belajar kt PSN ni.
Tak sia-sia...bermain sambil belajar.
sapa yg belom pergi lagi tu,
pegi la bawak anak2 sama.
Kita yg besar ni pun suka jua.



Saturday, December 29, 2018

Luar Bangunan PSN


Sebelum masuk dlm bangunan PSN,
sekitarnya ada macam2 taman.
Tapi kami tak sempat nak pergi semua.
Hanya masuk Garden of Nature dan
lalu Focal Point.

Dalam Garden of Nature,
anak2 dapat tengok jenis2 haiwan kecil.



Ada burung dan rama-rama jua.



Nampak chubby plak akak Zahra
dalam gambar ni hihi



Ada kolam ikan koi.



Bunga Teratai cantiknya,
macam ada lampu dalam tu.



Comel plak tengok periuk kera ni.



Ada sedikit tanaman kaktus kat belakang kami.



Lepas dari garden tu,
kami berehat jap kat focal point.



Kat sini mcm taman.
Ada macam arca molekul sains gitu,
ada tempat macam nak memanjat ke atas,
separuh tangga sikit.
panggil ape tak tau haha.
Tp ada amik video.

Kiranya PSN ni atas bukit.
Kira penat jugak la berjalan dari parking.

Sampai2 atas kena la bergambar ngan bangunan PSN ni kan.
Cantik warna-warni kubahnya.



Wefie satu keluarga.



Masuk dalam ya ampun boleh tahan jua ramai orang.
enZaf ajak masuk gift shop dulu,
beli fridge magnet sbg tanda kenangan.

Friday, December 28, 2018

Taman Prasejarah Prehistoric Garden PSN


Masa tengah belek2 gambar
dalam handphone,
rupa2nya tak masukkan lagi cerita
pergi Pusat Sains Negara (PSN) dalam blog.
Punya la dah lama..
kami pergi PSN ni masa bulan 9.
Lebih tepat lagi 10 September :)
Nak cerita pun dah tak berapa ingat sgt.

Sebelum masuk kat dalam PSN,
bahagian dekat pintu luar ada
replika dinosaur.
Harusla akak Zahra teruja nak ke sana.
Dan kami pun ke situ la dulu
untuk bergambar.



Kecik je kawasan ni,
tp menarik.



Tak silap laju2 kami amik gambar kat sini.
Sebab cuaca mcm nak hujan.



Dan jangan ditanya apa nama dino2 ni.



Besar sungguh la..
kalau la real pun mcm ni,
Adoiii... tak tahu nak lari celah mana lagi dah.
Takutttt...



Ha dinosaur ni ai kenal,
nama T-rex.
Ni satu je la nama yg tau haha



Sikenit ni pun teruja.
Nasib la mood dia okay.



Mummy hanya jadi camerawoman je.
Tak minat nak amik gambar ngan dino2 ni.




Akak Zahra tahu semua nama dino2 kat situ.
Memang ai tak pernah ajar dia,
semuanya tahu dr hasil tgk youtube.

Apa yg dia suka sgt dgn dinosaur ni
pun ai tak tahu hihi

Friday, December 21, 2018

Satay Sedap Seksyen 6


Makan kat Satay Sedap Seksyen 6 KD.
Orang kata sedap maka kita pun pergi la try.



Kat area ni byk je gerai tomyam.
Buat masa ni dah cuba 2 kedai..
takat ni okay la,
sedap dan murah.
Nama kedai lupa apa hehe

Sementara tunggu makanan sampai,
amik gambar Ariq baru redeem
sticker kat 7 eleven.



Oh sebelum kami makan
pergi potong rambut dia.
Kedai yg biasa pergi tutup lagi,
Daddy dia malas nak cari lain,
pergi je la kedai yg dekat2 situ juga.

Ha pin yg Ariq dapat tu
dalam karakter Kung Fu Panda.



Satay ayam dan satay daging.



Sedap juga tp kuah kacangnya
agak manis sikit.
Tak bole makan byk sebab muak.

Zahra Aliah makan bihun goreng.



Ariq sorang makan nasi dgn telur bistik.
Tak amik gambar dia makan.
Pun sedap katanya...
licin makan hehe

Qaireen ada ni macam biasa la
makan biskut bg dia diam :p
Harini dia dah 10 bulan.



Boleh tahan la sataynya.
Tak kering just nice.
Daging tu ada liat2 sket.
Kuahnya kalau ada sambal mesti sedap,
nak jugak macam kuah satay hj samuri kan.
Ada sambal gitu :)

Thursday, December 20, 2018

Makan dan Uruskan Hal Anak-anak


Smlm keluar lunch.
EnZaf cakap makan kat area2 rumah je,
jadinya kita pun pakai la lebih kurang.
Skali dlm kereta ajak ke Curve.
Selalu mcm ni tau huhu

Nak makan kat Waroeng Penyet.



Anak2 kalau dengar pegi shopping mall
kemain suka masing2 tu.
Mummy korang sampai muak dah.
Nak pergi pantaiiiiii huhuh
Rindu bau air laut ngan pasir hehe



Pergi makan semata pastu terus balik rumah.
Kat rumah lepas solat Asar,
keluar nak gi setelkan hal sekolah.



Fotostat dokumen2 tuk hari Orientasi nanti.

Dan akhirnya,
hantar juga baju2 Ariq dan Aliah kat tailor
tuk jahit lencana dan tag nama.
Dari hari ke hari okay ai nak jahit,
tak terjahit sampai ke sudah.
Susah betul nak dpt masa yg betul2
tenang tanpa gangguan terutamanya Qaireen.
First time hantar kat tailor.
Sebelum ni gigih jahit sendiri.
Tailor charged satu lencana RM2.

Bila dah takde masa
tak kisah la berapa ringgit pun.
Yang penting selesai dah satu bab.

Tinggal nak buat gambar passport je tuk Ariq.
Sebelum tu nak potong rambut dia,
tp kedai yg selalu pergi tutup plak smlm.
Tengok harini macamana.
Kalau rajin nak keluar.
Tetiba Mummy selsema teruk smlm huhu


Wednesday, December 19, 2018

Minum Petang di Makan Heritage


Tadi kami minum petang
kat kedai kawan kepada kawan enZaf.
Lama dah bukanya tp baru skang nak pegi hihi
Makan Heritage kat Seksyen 4, KD.



Anak2 tak nak makan,
nak minum je.



Eh Aliah dan Ariq ada makan kek batik.
Kat kedai tu ada jual kuih2
tp kami tak makan pun heheh

Ai order Teh Ais Madu Leleh.
Sedap hoi :)



Order Pasta Goreng Mamak.
Sedap dan pedas.



Sebelum balik akak Zahra nak amik gambar,
Qaireen dah mengaruk nak susu dan tidur.



Nanti nak dtg lagi makan sini,
tengok kat menu byk yg menarik.
Pada yg jejalan kt KD tu,
singgah la Makan Heritage.
Sila terjah jua kat fb dan ig mereka.
Iklan tak berbayar hihi