Friday, December 25, 2009

Sarawak Cultural Village

Hari ke-2 waktu pagi kami pegi ke Perkampungan Budaya Sarawak.
Dekat je ngan resort. Jalan kaki saje, ada la dalam 5-10 minit.
Dekat2 pun berpeluh ketiak gak le.. walaupun matahari tak naik lagi
tapi panasnye mak ai tuhan saje yg tahu huhu

Tiket nak masuk RM60 dewasa dan RM30 bagi kanak2 6-12 tahun.
Cam kami semuanye dah ditanggung oleh company so takde masalah ;)



Antara rumah2 yg ada dlm village ni.

Bidayuh Longhouse.
Ai dan Zara tak masuk dlm, sbb ada tengkorak gantung2.
Takut ar, lemah semangat eden ni. Zaf je masuk tgk dalam. huhu



Iban Longhouse.
Panjang sungguh umahnye.Tapi setiap umah dlm tu ruangnye sempit.
Pikir kalau anak ramai, camne la rupanye..mesti riuh rendah.
Jiran sebelah pun leh dengar hehe

Penan Hut.
Kecik je umah dorang, cam pondok. Sbbnya dorang ni jenis berpindah randah,
jadinye tak buat rumah besar2. simple je.

Orang Ulu Longhouse.
Tiang2 kaki umah tu cantik, penuh ngan ukiran2.
Umah ni tinggi giler nak naik. Ni pun ai dok luar je tak kuasa nak menapak naik atas ;)
Kalau ai dok umah ni, sekali naik tak turun dah haha



Melanau Tall House.
Time ni pun lalu depan je.
Tak larat dah nak masuk setiap umah. Nak memanjat lagi. hihi alasan.



Rumah Melayu pun ada gak.
Sama je ngan kita kat semenanjung ni.
Tetiba teringat kat kg lak.. eh eh kg menda.. kg tok pun kat bandar. Takde maknanye.



Chinese Farm House.
Sama gak cam kita.takde beza sangat.

Izinkan tuan tanah nak enterframe sama.
Masa ni bermandi peluh tak ingat. Control cun, cun ke??! haha

Bagi peluang Zara & Daddy sama enterframe.
Zara ada style baru posing.. siap letak tangan kat tiang kayu.
Sambil nonggek.. wah leh masuk majalah Mangga camni, daring you hehehe



Suasana di dalam village ni.. giler nyaman.. byk pokok.




Kat dlm cultural village ni ada Cultural Show gak.
Pelbagai tarian suku kaum dibuat kat hall ni. Sangat menarik.
Byk lagi video tarian, tapi upload satu je la.
Tapi lupa la plak ni tarian ape.. tgk je la :p


video

13 comments:

Haizales said...

hye dear..wah mesti byk tempat dah di lawati kan...sori sgt2 sbb tk dapat jumpe..clash plak sbb i g kl...sedey sgt tak dpt jumpe Zara... ;(

M@L@ said...

suker tgk gambo zara posing tongek bontot comey...

CuTeMiUt78 said...

ahaakkss.. rumah kat sana.. semuanya kena panjat tangga gitu..
hik..hik..hik.. cllasss zara bergambo ya

honeylanz said...

wah..pandai sungguh zara berposing!opp

Nurhayati said...

haizales: itu la takde rezeki kita nak jumpe kan ;)

mala: itu la, mana dia dapat posing tu pun tak tau.. tetiba je time tu wat aksi camtu hihi

cutemiut: haah umah sana panjat tangga, tak larat la bukan rendah, tinggi semua nye huhu

honeylanz: haah tiru sape ntah :)

ikiqzana said...

paling suker negok zana posing.. cantik arr.. geram.

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

mmg bepeluh ketiak pon ahahha sbb sana pns
ko x nari ker ahahha kitaorang dulu siap menari kalah pelancong asing wakakakka

Nurhayati said...

ikiqzana: zara posing seksi hihi

anna: tu la panas giler kan. weh menari gak..siap ada video. tapi idak la masuk dlm blog.. hehehe

QuEeN Of 2 Heroes said...

suka tgk gambo zara ngan ayahnya...zara posing cute! :)

Nurhayati said...

queenof2heroes: posing gedik hihi

~Zetty84~ said...

alahai....comelnyer....zahra tonggek bontot....cekci la....hihi ;p

zailamohamad said...

bergaya sungguh Zara amik gambar, siap senget2kan tubuh lg!!

Nurhayati said...

zetty: hihi tonggek bontot tak tahan tgk.

zaila: itu la mana ntah dia belajar posing camtu huhu