Tuesday, December 8, 2009

Dragon Beard Candy

Kalau nak cari stall kat:
MV - LG, stall kat ngan Chicken Rice Shop/ Tony Roma's, hala nak ke The Gardens.
Sunway Pyramid - LG2 ke LG1 (tak bape sure huhu) kat
Pyramid Concourse (main entrance),gi bawah area2 situ.

* sape pencinta kacang, mesti suka!!
arwah nenek yg ajar, sbb ni pencuci mulut orang cina,
sbb tu jarang orang melayu makan =) *


Dragon Beard Candy or Chinese cotton candy.
Kalau nampak kat mana2 stall dlm shopping mall, mesti stop dan beli.
Skang ni ada macam2 kaler, pink (strawberry) la coklat (koko) la.
Yang pasti kaler putih menjadi kegemaran.
Dalam ada kacang.. sedappppppp

Gambar atas ni masa beli kat Sunway Pyramid. Sempat lagi snap hehe.

Sblom ni kalau pegi Sg Wang yg ada.. tapi skang ni, ada kat Mid Valley.
Sunway Pyramid pun ada gak.. tempat lain tak sure.. blom ternampak lagi.


pic ni googled.


Orang melayu panggil ape ntah.. lupe ar.
Macam kepompong kan :p

27 comments:

Zuhaini said...

hihi.. sedapke..? macam manis jer.. :)

Liyanaroxx said...

mmg sedap!!!=)

CuTeMiUt78 said...

eemmm apa ya namanya.. lupa la.. tapi pernah mkn la

LoVEaQshA said...

erm apa nie kak xpenah mkn pung..!!
kt MV ada,kt blh mn erk??

Nti lau g MV nk try blila..~!

Hida Naza said...

tak penah rasa..lain kali try (-:

honeylanz said...

xpernah try lagi... mcm gula kapas??

sI tEDI said...

1st time tgk!

nydia-mama akif said...

haah la..1st time tgk...sedap ek...bole la cuba

zailamohamad said...

nampak macam gula kapas je;) maybe versi lain kot;P

miss R.e.p.u.n.z.a.L said...

apekah itu?
mau try la kak yat..
di manakah? kalu di sunway which stall?

QuEeN Of 2 Heroes said...

x pernah rasa lg...nampak cam sedap je..

mrsharis said...

tak pernah try la..sedap ker yati?

CT NORAMIZA said...

first time tgk benda ni, jakun sungguh :) sedap ke yati, apa rasa bila dah masuk mulut?

Dee said...

a'ah..kt mv belah mana yek..leh gi cari..

neezareef said...

kt sini x penah npk pun menda nih

:: vErde+hAzizi :: said...

owh owhhhh...maen nak beli nie ek?!?!?! selain nak g masuk kl...heheheh
ade tak org jual online :p

~Zetty84~ said...

erm..nampak cam cedap jerk..!!!
yummy2... ;p
zati x penah try makan lagik...huhu

LIP said...

mcm best je..

adda said...

yummy, sedapp.. rasa dia cam gula ketuk kan..

anyway, dh klik ephoto n microsoft heh

Nurhayati said...

zuhaini: sedap.. haah manis sbb gula kan.

liyanaroxx: yezza ;)

cutemiut: nama melayunye taktau kan hehe.. janji sedap..telan aje.

loveaqsha: makanan ni dari org cina.

hidanaza: try jgn tak try.

honeylanz: haah dia nye luar tu cam gula kapas.. berintikan kacang.

sitedi: ye ke ;)

nydia: sedap2x.. sape pencinta kacang dialu2kan.

zaila: haah cam gula kapas

miss repunzal: itu adalah makanan cik adik linda :p

queenof2heroes: jgn lupa try tau

mrsharis: kalau ko suka kacang, aku rekemen rasa.

ct noramiza: hihi, ingatkan ramai tau pasal makanan ni.. bila masuk mulut, gula tu cair dgn kacang ngan crunchy.. hehehe sila try

dee: ha pegi cari tau. nak caristall ada kat entry atas tu yati bg landmark

neezareef: slalunye kan nak cari menda2 ni kat orang cina jual.

verde: jual online takde la beb.. susah nak cari ni.. sbb cina yg jual. taknak masuk kl..area sunway la pun.. taktau la kalau ada tempat lain kan..huhu

zetty: bagi i mmg sedap zati. nanti try tau.

lip: mmg best!

adda: haah la.. pandai2x.. mmg sedap. =).. okey nanti yati terjah blog adda balas click nuffy ek ;)

Queenin Murni said...

hmm.. arwah nenek ajar? nenek u chinese ke? :p

Nurhayati said...

queenin: haah blah abah. tapi muka tak ikut cina pun haha

ikiqzana said...

x pernah lg rasa.. kena cuba ni.

jane_doe3328 said...

nampak sedap! nak kene carik kat Sunway Pyramid nie

mummysyafie said...

arituh waktu outstatation kat miri ada jumpa benda ni. jakun jap..bila rasa mmg sedap

pastu cari kat sini mmg tak jumpa. tapi bila gi sunway nampak la ada kat kiosk..so haruss kiter amik

Nurhayati said...

ikiqzana: cuba jgn tak cuba

jane: haah mmg sedap kalau penggemar kacang ;)

mummysyafie: oo kat miri pun ada ek.. asal menda ni tak tau la dari mana.. tapi mmg orang cina nye snack la ni.

Jane Kaylor said...

My favourite Chinese New Year food (though you sometimes find it all year round) is the Dragon Beard Candy, an ancient Chinese Emperor’s Dessert. It’s made into very sweet thin strands and sometimes filled with peanuts.
If you’ve never tried it, you simply have to! The only place I know to find this online is http://www.geocities.jp/family_hong_kong/English/Dragon_Beard_Candy_index.htm.