Friday, February 20, 2009

need ur help

one of family kena kayap!!
sape2 tau tak camne nak ubat bagi cepat baik.
thanks...

info taken from
MC TA

Mereka yg pernah dijangkiti chicken pox, boleh mendapat kayap jika sistem imun mereka tidak dapat memusnah kan keseluruhan virus. Virus yg still exist nih , boleh active balik and caused kayap.

Virus dari org yg having kayap can be spread to those yg belum pernah dpt chicken pox, melalui direct contact to the open wounds. Kayap can be more serious to those yg having imunisasi yg lemah.

Apabila seseorang tuh having POSTHERPETIC NEURALGIA, kerosakan gentian saraf menghantar message rasa sakit yg confusing drpd kulit ke otak. That's why, our skin will be more sensitive even from gentle touch.

Kayap boleh bawa kpd other complications including radang otak (encephalitis) and other neurological problems.If kayap happen to be attacking your face, it can lead to hearing or sight problem, temporarily or permenant (mmm..sound serious)Ia juga boleh menyebabkan kehilangan pergerakan wajah (paralysis).

So, as a conclusion, kalau got affected by this kayap, baik jumpa doctor dgn segera, dun take it lightly since it's not a normal skin diasease but involving your neuro system.

11 comments:

::Umi Sufira:: said...

Kayap!menakutkan..saya tidak dpt membantu pon...tumpang risau aje..

nana said...

sis, adik saya pernah kena kayap. ambil sagu Bemban campur dengan bedak sejuk, sapu kat tempat kena kayap tu. InsyaAllah tak sampai 1-2 minggu dah baik.

Anonymous said...

berpantang makanan bergoreng.

syahidah said...

Ambil segenggam beras dan daun bunga raya, beras direndam semalaman kemudian toskan airnya supaya kering. Tumbuk beras dan daun bunga raya sehingga hancur kemudian tampalkan pada kayap. Amalkan selalu!!!

nurulzia said...

kawan nurul penah kene..kesian tau..if kene kayap ular lagi bahaya..bole maut coz dia cengkam badan..

salina said...

hai there..tumpang lalu....saya selalu singgah blog awak thru mamahannan a.k.a liyaharis..
i nak link blog u blh tak??

Nurhayati said...

umi sufira: 1st time dgr pasal kayap ni, mmg rupanye datang dari chicken pox. huhuhu thanks for ur concern

nana, anon & syahidah: thanks for ur advice.

nurul: yati tak sure lak kayap ape..doc tak cakap ape pun.

salina: hye again, bole aje..no problem.. salam perkenalan ;)

ummi balqis said...

ni yati, dont worry. u pergi klinik/spital mana2, doc akan bagi jab tau utk kayap ni. mmg sembuh.. costly sikit tp mmg berbaloi. kalo nak better n cepat, pergi je mana2 spital swasta... ada member i dulu kena gak, amik jab pastu akan ok. u try la.. jgn tggu lama2 pula ek..

arnirina said...

hasben penah kena..jumpe pakar kulit & saraf then terus ok..alhamdulillah. tapi parut agak terukla..

dikwirina said...

must go and see consultant dermotologist promptly.

x,
superheroes & mom

Nurhayati said...

ummi balqis: alhamdulillah.. dah mula kering... :)

arnirina: oo tinggal parut yer..huhuh harap2 takde la teruk sgt.

superheroes & mom: hmm dah jumpe.. gi DSH. Doc kata 3 hari dah kering, alhamdulillah mmg ada yang dah kering, tinggal sket2 je..