Tuesday, February 17, 2009

Merepek seketika

Tetiba rasa nak kongsi cerita dan pandangan.
Tapi tak reti nak tulis huhuh failed betul aku nih

Bahaya ke blog ni??!!!
Sebenarnya takde la bahaya mana pun kan..
cuma macammana kita guna blog tu yang menentukan bahaya ke tak.

Bahaya kalau kita menceritakan segala perihal keluarga, aktiviti yang kita buat,
barang2 kita ada..segala2nya yang agak keterlaluan
(diri sendiri tau kot ape yang kita tulis terlampau ke tak.. alamak terlebih sudah hihihi).
Walaupun kekadang kita tak sedar dan niat kita hanyalah nak share ngan kawan2,
sebenarnya ada 'mata-mata' jahat nampak dan baca. (orang dengki ni ramai dek non)
Sbb tu la ada sesetengah terjadinya kejadian pecah rumah, ragut dan macam2 lagi bole jadi.
Yang best lak tu bole tahu kat mana barang bernilai kita simpan, dan tau plak ape yang nak diambil.
Memang kita tak leh halang ape orang nak kata dan nak buat.
Cuma kita hendaklah berhati2 dlm melakukan sebarang perkara supaya tidak menggangu sensitiviti orang lain.

Ni ape yang aku rasa le.. kot korang leh share ape2 ngan aku ke.
So kawan2 berhati2 la yer... sebenarnya peringatan tuk aku sendiri gak.
Susah gak yer.. huhuhu (ape la aku merepek ni..)

17 comments:

mrsharis said...

betul tu yat..
tp blh tk ko terangkan maksud perkataan 'keterlaluan' tu? hehe..sbb tu dpt resul teruk masa exam dulu..selalu tk faham soalan/statement...

CoNniE said...

yes..btul..sokong 100%.. memang agak bahaya kalo kite menulis terlalu detail... hehehe....

Ismi Umar said...

Akhirnya berjaya juga Yati merepek. Hehehe...

Dania's mummy said...

wah.. klu da sampai pecah rumah, nampak nya perompok2/penyangak2/pencuri2 skrg da semakin celik IT.. hahahahaha.. ye lah, diaorg da pandai baca blog org.. kira teror la diaorg.. sbb i punya stigma masih lg ingat diaorg buta IT.. hahahahaha

a-as said...

I pun sependapat ngan u, kita boleh share cerita apa saja tapi tak nak laa nanti sampai takde privacy plak...orang kata berpada2 gitu
(alamak I pun terlebih suda..)

Orang lain mungkin ada pandangan tersendiri..

cheers!

aLeenA Adli said...

hehehe..sy sokong..ader benda yg kita nk citer,tetapi kekdg kita biar jer dlm ati or kepala..x semsetinya sumer benda nk kena share..

leha said...

sekarang perompak/pencuri lagi advanced dari kita. mereka ini ada juga dari golongan profesional tau. zaman sekarang apa-apa pun boleh jadi.

~just my two cents.

atty's said...

kty sokong..jgn detail sgt citer mengenai family semua..
kdg niat kta baik..tp ade je org yg dengki..

Mrs LVoe said...

agreed :-) pasnie kita email je ape yg kita beli (brg2 mahal).. yg cheap2 tu ok la kot dear.

A.R.A.S.H. 910 said...

merepek mcm kerepek..hahaha i pun merepek gak..kihkih

Yan said...

manusia kat luar tu ada macam2 kaedah.. hihihi..

just take precaution je la kan..

partimejob said...

betul yati tak salah nak blog..cuma jgn kita bg detail umah kat mana ker kan..tu yang boleh jadik pecah umah tue..macam2 manusia ada kan zaman sekarang nih...area opis kak tie nih ada org culik baby...takut kita jadiknya..

nurulzia said...

eee..takut kan..zaman skang perompak pun berteknologi tinggi..tadi mama gitau kawan babah nurul hilang alphard ngan mercedes skali harung..tu parking kat dlm umah tu ilang..takut sgt...

Anonymous said...

mrsharis, keterlaluan itu jika kita terlalu sangat bercerita tanpa had. misalannya memberitahu tempat anda bekerja, sebagai apa, buat apa ataupun bagi alamat penuh rumah atau lagi memaparkan keseluruhan keadaan rumah, memberitahu barang berharga yang dimiliki atau pun apa sahaja yang bernilai. bukankah dengan itu membuka mata-mata jahat (bak kata nurhayati)yang memudahkan mereka lagi mengambil kesempatan kelak. cukuplah sekadar keluarga dan teman rapat yang mengetahui tentang anda. diharap apa yang dimaksudkan ini terjawab sudah makna 'keterlaluan' tersebut.

honeylanz said...

hmm.. setuju sgt dgn entry ni.

YANI said...

kena limit kan sikit kot kan. takleh terover expossed. kang mulala ramai org jadi 'pemerhati' lak..hehe

shay said...

kalau nak blog rasanya x salah cuma takyah update in detail on what you do daily sebab in case ada stalker dia akan tau apa u buat or your whereabout..tu je...dangerous zaman skang...