Tuesday, June 21, 2011

Bukit Bendera

Keesokkan harinya kami pegi Bukit Bendera.
Ha yang ni lama giler ai tak pernah pegi.
Dulu ingat my parents bawak tu pun rasanya cam sekolah rendah lagi.
darjah brape tak ingat huhu

Sblom ni tak silap tahun 2008, kami nak gak pegi sini
tapi dorang tutup ada renovation.
Kebetulan kali ni kami pegi dah bukak balik.
Rupa2nya baru2 ni gak bukak xsilap ujung tahun lepas.

Pergh 1923 tu, abah n mak pun tak lahir lagi hihi


Ha dulu time ai naik train kaler merah putih tu la.
Time tu train nya lambat betul gerak nak naik atas,
ngan panas takde ekon, pakai tingkap tuk angin luar je.


Skang tengok train baru,
canggih ooo
Siap ada ekon lagi, sangat selesa.
Yang pasti train ni laju, 5min dah sampai.
Terasa kecut perut jua la duk dlm ni.
Rasa gayat cam naik cable car sbb laju.


View dari atas Bukit Bendera.
sangat cantik.
Nampak bangunan komtar


Penang Bridge


Sampai atas ni idak la sejuk mana.
Gi genting hari tu pun rasa panas,
ni bukit lagi la.. berpeluh gak hehe

sampai atas sana kami naik buggy
Gi pusing2 kat atas Bukit Bendera ni.


Ada satu pit stop tu tempat rehat.
leh tgk pemandangan.
Tapi takde la sampai leh berkelah,
sbb ada monyet liar.. bahaya.


Kat sini ada 20 buah banglo.
Semua banglo ni tak leh diubah suai luaran je.
Katanya tuk kekalkan sejarah ape ntah org tour guide kami ni katala.
wah siap ada tour guide, uncle yg bawak kami naik buggy ni kata hihi

Ni salah satu banglo dari 20 buah tu.
Owner nya dibenarkan wat renovation dalam saje.
Luar takleh. cantik tau umah ni.
Landscape pun lawa.


Pas dah pusing2, kami gi makan.
Ai and Zaf ape lagi order laksa penang la.
Sedap bangat. RM3 inggit je.


Kat atas ni ada la taman2 bunga la ape la,
tapi kami tak masuk pun.
Cuaca panas, pastu bawak kecik2 ni tak larat la.
Ikutkan kami takde ape sangat pun.
Tapi dah datang jauh, alang2 kan tak pegi.
Nak datang lagi, idak dah hihihi

10 comments:

ikiqzana said...

pergi bercuti ker penang aritu x singgah pon kt bkt bendera.. masa tu zana mengandung 5 bln.. itu pon rasa x larat jenjalan.

makanan kt penang mmg sedap2 terutama nasi kandar ngan laksa..:)

bobhandburry said...

Salam kunjungan.. blog menarik.. senang2 singgah la ke blog saya:)

http://www.zuwairiaiman.com

UmmiRosma said...

wah, train baru dah yea...dulu I went there kecut perut jugak...that was in 2000...

But I love the scenery on top of the hill...so cool and cantik..

Dee said...

bila dah ke penang tu..bukit bendera tu mcm wajibkan..dee pegi last year smpt naik keretapi lama tu..walau slow..tp memori sungguh..

LeeN said...

salam!

ya ampunnnn yati! tak sangka ada org buat review psl laksa atas bukit bendera tu! mmg itulah satu-satunya laksa tersedap leen pnah makan. masa tu berdua dgn hubby. mmg sedap! rindu tau ngn laksa ni. last pergi tak sempat pun nk naik atas. sedap kan. :)

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

best nyer aku jakun x penah naik kabel car waaa bila la nk merasa pg daddy aqil takot nk naik kabel car =))

DaZzlingLilLy said...

hehe..gila lama tak gi bukit bendera nih...

mummysyafie said...

panjang gak penang bridge tu yer.

happy said...

oh bkt bendera ni... teringat dulu pg ngn has kwn baik u tu, laki dia siap pegang bontot i lg... scandal i la katakan.... dah hb dia suka i kan, nak buat mcm mn ekk?

ainie aziz said...

utk happy (i x rasa u happy dlm erti kata sebenar)...seronok ke meruntuhkan rumah tangga org lain? bahagia ke u rasa? mana pegi maruah u sbg seorg perempuan? tak malu ke u pada anak u sdiri bila u bersikap seperti seorang perempuan murahan? menjaja cerita u pada sume org bukan tindakan yg bijak. org tk npk buruk org lain, tapi npk buruk u yg sebenarnya. nasihat utk u....carilah redha Allah swt. Insya Allah hidup u bahagia dlm erti kata yg sebenar. use ur brain wisely...