Wednesday, October 28, 2009

Emo jap

Pagi tadi tgh drive nak pegi keje, kat radio HotFm ada hot chat pasal “Tiada Maaf Bagimu”.
Kebanyakkannya semua citer pasal rumah tangga,
isteri tak maafkan suami, suami tak maafkan isteri.. macam2 la..
tapi bukan itu yang aku nak citer.
Ada satu citer yang ada kena mengena dengan perkataan Tiada Maaf Bagimu ni dlm hidupku.

Kejadian ni boleh dikatakan baru lagi la..sbb nya terjadi tahun ni.
Sbb ape tiada maaf bagimu padaku. Sebabnya, orang itu telah:

1) Menjatuhkan MARUAH keluargaku
2) MengHINA keluargaku
3) MengANIAYA keluargaku
4) Menyusahkan keluargaku

Sedangkan kami tak pernah kacau hidupnya & keluarganya.
Malah kehidupannya amatlah mewah dan senang, 7 keturunan pun makan tak habis.
Nak dibandingkan ngan keluargaku yang hidup sederhana ni
sedikit pun tak terjejas hidupnya.

Tak tahu ape sebab dan punca dia buat kat keluargaku. Mungkin sebab

1) PHD (Perasaan Hasad Dengki)
2) Keji
3) Busuk hati
4) Tamak

Orang ada berkata Sedangkan Nabi Ampunkan Umatnya.
Ye betul, itu Nabi tapi bukan aku.
Mungkin aku maafkan dia tapi itu mungkin jua mengambil masa yg lama untuk dimaafkan..
tapi yang pasti, buat masa ini dan ketika ini, aku tak dapat nak memaafkan dia atas perkara ini.

Tapi macamana pun aku amat berterima kasih kepadanya,
disebabkan sifat keji dan busuk hati dia tu membuatkan keluargaku sekarang
bertambah kasih dan sayang, bertambah murah rezeki dan bertambah segala2nya yg baik2 belaka.
Orang kata doa dari orang teraniaya dimakbulkan. Syukur dan Alhamdulillah.

Hidup kita ni sementara saja, jadi kita kena sentiasa bersyukur dgn ape yang ada.
Jgn sibuk nak comparekan kehidupan kita tak bahagia dan semewah orang lain.
Sbb ada orang lain yang serba kekurangan dari ape yg kita ada skarang.

Fuh lega rasanya dapat luahkan sikit walaupun korang tak paham ape yg berlaku hihihi
Susah aku ni nak emo, tapi harini tetiba emo plak.
Sorry la yer tetiba baca menda merepek pagi2 ni.. mari kita makan kerepek hehe

30 comments:

honeylanz said...

x dgr hot.fm pg ni.. nk cepat td. tul tuh.. kita bersyukur dgn rezeki kita n x yah nk PHD kt org lain. dah mkn kerepek blom nih? hihihi

CuTeMiUt78 said...

emmm betul tu yati.. apapun jgn difikirkan sgt perkara tu.. yg penting keluarga bahagia..

momguess said...

mmg patut ko xmaaf kan die
biar kat akhirat
die merangkak2 cari ko
keji tak stament aku

Zuhaini said...

sabar ya.. manusia mmg gitu... huhu :(

**x call ke Hot FM..? saya dgr gak pagi tadi... :)

MommyCT said...

hubby told me pasal si asben suruh FBI wat panggilan kat wife dia n menyamar jadik org pejabat agama nak konfemkan pasal the wife agreed the asben kawen lg satu...hubby said 'kesian gila kat wife dia'...

zailamohamad said...

susah kalau ada manusia jenis PHD ni kan??
tabahkan hati yati ya dalam menangani orang2 yang macam ni..buat bodow je..jangan layan!! biar dia sakit hati sengsorang je;0

nydia-mama akif said...

alaa..tak sempat dgr..lambt masuk keje...huhu, anyway sape yg sgt busuk hati tu?kenape la ade manusia perangai camni?tak pe la yat...jgn dilayan org camtu.....

[-suziey-] said...

hmmm btl yatie..mmg kalu kita pn kalu kena camtu sush sket nk maafkan..

Farah said...

sabar k yati...saya pon pernah gak rasa camni dulu mase kluarga kami susah...skang dah senang sikit baru mulut2 cilaka tu senyap

sI tEDI said...

hati manusia ni kita tak boleh baca.. penuh hasad dengki dan iri hati.


tapi aku x setujulah org cita pasal hal rumahtangga dalam radio

Queenin Murni said...

hmm.. PHD ni mmg masih tebal dlm masyarakat kite.

nak buek apa yati, org tak senang tgk kite senang.. apa yg kite boleh buat, buat bodo dan redho jek. :)


be cool! :)

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

dr smlm lg ana emo biler ddgr pasal pnggilan hangit yg dia tipu bini dia nk kawen len eeii geram ahahha

Dania's mummy said...

wah, memang emo ni. x pernah lagi kamu beraku2 dalam blog ni. X per, sesekali kan...

neezareef said...

igtkan yati emo pasal ape la td..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kalo melibatkan keluarga kiter, kiter mesti emo kan...tak per..aku faham..

CT NORAMIZA said...

x penah tgk yati tulis yg emo2 cenggini, ni mesti betul2 terasa ni, x pe, cheer up ye yati :) biasalah manusia, mmg camtu, ada yg dengki, padahal x lbh pun kita dr dia, tp ttp nak dengki, x paham kadang tu

Mrs LVoe said...

i like ur entry yati. bukan kita x nk maafkn org.. kita pun bukan yea nabi hanya manusia yg kerdil di sisi ALLAH.

biarkn org dengki kat kita.. jgn kita balas balik ape yg dia buat. let ALLAH guide her/him to the right path.

Dee said...

biarlah org nk dengki kan yati..ALLAH itu ada..biar ALLAH je yg membalasnya..

hotchat tu berkait ngan hotchat semalam..psl sang suami nk berpoligami n buat2 panggilan hangit..padahal realiti..kesian wife dia..mmg panaslah semlm..

shila ariff said...

luahan hati itu pengubat duka sebenarnya....kalo kita simpan lama2 dalam hati..makin kita rasa tak selesa...sahabat yg baik ialah sahabat yg sentiasa mendengar luahan hati sahabatnya tak kira suka or duka.....

Connie said...

wooohohooo... marah btl nie... kalau aku pon kalo dah melibatkan family mmg hangin jgk...

orang2 mcm mereka tu tak lain x bkn mmg dengki la tu, tak pon cemburu..

~ain said...

nak maafkan orang tidak sesukar nak lupakan perkara tersebut..

miss R.e.p.u.n.z.a.L said...

sabar kak..
manusia mmg penuh sifat iri hati sesama insa..
bencikk ~

haishh aku yg emo lak ni

:: vErde+hAzizi :: said...

tuhan kasi cash je kan kat dunia nie...huhuhuhu...
takpe biar die begitu...alhamdullillah lg murah rezeki u n family :D

QuEeN Of 2 Heroes said...

masalah kita hampir sama...xpe...ada nanti tu balasannya..TUHAN tu kan MAHA ADIL...

Liyanaroxx said...

kak yati...
percayalah bahawa SETIAP DOA ORANG YANG TERANIAYA nih sentiasa dimakbulkan...biarkan parasit itew psiko sorang2 asalkan family akak sentiasa bersatu hati & hidup dengan penuh kasih sayang...ok?

mEiZ SHA said...

biasa laa mummy manusia..:)
kena kongsi kalau x makan diri kan?
;p

ikiqzana said...

xpe la yati.. paham gak la sikit2.. walaupun x tahu citer dari pangkal.hehehe.

buat x tahu je.. biar la dorang terjun gan labu2 nyer.. asalkn yati hidup bahagia sekeluarga..

Abrahyn said...

i selalu dengar sinarfm je...suka dgn abg jem...hehehe...emmmm btw i know your feelings...mine tooo feel the same...:(

honeyali3na said...

akak,nie blog sy satu lg..
huhuhu..
sory lama x follow..
btw sy tau who dat's person..
arwah ade bgtau..
tkedu sy...
hrp akak sbr yer.
nsb baik sy dh cabut awl2.. x snggup nk dok c2..

ibnu marzuki al firdaus said...

sedangkan nabi bermakna even orang paling mulia jua dengan kata lain mana ada set atasan suka maafkan kelas bawahan...