Friday, May 17, 2013

Regulator Tong Gas


Semalam ada company staff berkaitan gas
dtg untuk buat survey and check
pasal keselamatan mengendalikan
tong gas memasak LPG ni.
Fokusnya kepada kebocoran gas.
Memang kebetulan
ai pun dah perasan kt dapur ni
ada bau gas walaupun xmasak.
Memang dialu2kan sgt la bg dorang checkkan.

Betul tekaan ai,
mmg ada leaking rupanya.
Leaking kat regulator.
Yg dtg ni orgnya perempuan.
Senang sket nak bagi masuk bila suami takde.
Bagus explanation dia.
Sangat berinformasi dan byk perkara baru ai belajar.

Antara yg bole dikongsi (yg ingat pastinya :p )

Kalau ada bau gas,
jgn tekan suis terus.
Takut nanti meletup dan terbakar sbb ada sparkkan.
Cepat2 bukak tingkap pintu bagi gas tu keluar.
Banyak dah berlaku kes mcm ni kan.

Ruang letak gas hendaklah luas
supaya ada pengudaraan yg baik.
Mujur tempat letak tong gas ai luas.
Kalau sempit nanti haba dan panas.
Seeloknya letak berdekatan dgn tingkap.

Pakai hos getah warna hitam
yg mengikut standard dan piawaian.
Material dia cm getah tayar kete.
Tebal dan ada ape ntah dlm hos tu
satu menda yg mengelakkan gas dr keluar.
Kebiasaannya ramai pakai hos kaler putih tu.
Ai sblm ni pakai camtu.
Hos putih ni senang bocor dan mudah terbakar.
So sape pakai sila tukar k.

Dan paling penting
regulator tong gas yg kita pakai
Make sure pakai yg berkualiti
Ai punya sblom ni
ringan dan tak berapa ketat bila pasang.
Risiko untuk berlaku kebocoran sgt tinggi.

Lepas dia dah explain semuanya
Ai pun mintak dia tukarkan
regulator yg baru dan pasti lebih berkualiti
Regulator baru ni beza betul dgn yg lama
Berat dan padat sbb buat dr ape lupa plak ;)
Pastu ianya dapat jimatkan gas dr sblomnya.
Dapat pakai lama sikitkan.
Dan ada meter untuk leaking dan check gas.
Senang kalau nk habis kita bole tau
Takde la bila tgh masak tetiba gas habis.
Erk biasa jadi tu hihi

Ai xpikir byk nak beli ni.
Sbb keselamatan diutamakan kerana ianya melibatkan nyawa huhu
Selama ni ai xde kesedaran,
sekurang2nya kita amik langkah berjaga2kan.

Ni regulator baru tu.
Ada 2 tahun waranti.



Yang ni toll free.
Bole call kalau kita ada masalah
atau kalau nk suh dorang dtg
tuk servis pun bole katanya.
Bukan kereta atau ekon je nak servis tau.



Nak call direct bole contact Marni 013 tu.

Nama company ni UGS Network Service (M) Sdn Bhd.
Opis kat Puchong tapi kalau korang
luar dari Selangor/KL bole contact jugak,
sbb dorang ada cawangan negeri lain.

Oh ai takde share dlm company ni haha
Cuma nak berkongsi dgn uols
tentang keselamatan kita di rumahkan.
Kata rumahku syurgaku tak gitu.
Ape pun safety come first :)

2 comments:

Fiza Rahman said...

Aku pon dah tukar pakai yg ni. Agak pricey juga, tapi better safe than never kan. Senang klo nak tau gas habis dan senang klo nak tahu tokey gas bagi tong gas penuh atau separuh ☺☺

annapeje said...

bp hengget weh kalo tuko aku lg la x penah cek ker apa ahaha