Thursday, August 20, 2015

Cerita Hari Isnin


Akhirnya kembali bersiaran di blog.
Rindu tak dapat update blog,
dan baca blog kawan2.
Modem kat umah rosak.
Tengahari tadi technician Maxis dtg
gantikan modem baru, yeyyy.

Ni kisah hari Isnin lepas.
Gi Hong Leong bank nak terminate credit card ai.
The one and only kad yg tinggal.



Sbb ape baru skang terminate.
Sbbnya sayang ngan credit limit yg ada haha
alasan tak munasabah langsungkan.
Credit limit card ni 25ribu.
Saja simpan lagi takut ada nak pakai
tuk emergency.
Sepanjang jadi housewife ni takde pun
emergency nak pakai.
Salah satunya pun langkah berjimat cermat.
Nak beli apa2 pun pakai cash je,
lagi pun skang dah ada debit card,
cash less lagi la senang.

So ai decide dari simpan tak pakai,
tiap2 tahun tetap kena bayar yearly fees,
baik tutup aje.
Kang mau ai guna wat shopping
sangat bahaya.
Terima kasih pd kad kredit ni
yg telah berkhidmat dari tahun 2008 :)

Settle kat bank,
jalan2 dalam Giza jap.
Singgah beli buah mata kucing.
Pastu terus ke Giant.
Zaf nak trade-in iPad 1 dgn gadget lain.



Beli Lenovo ape tak tau haha
menda2 gadget ni serahkan pada Zaf aje.



Ganti iPad kiranya ni Tab la kan :p
Aliah dah wat harta cam dia yg punya.



Petang sblom amik Zara kat sekolah,
singgah deli cafe pekena asam laksa.
Cuaca hujan2 renyai mmg umph hihi



8 comments:

LindaF said...

Eh sama..kita ade simoan 1 kad sbb limit dia. Haha
So mmg akan simoan sampai bila2 kot. So far tak guna. Tp travel mmg guna.. Hehoooo

Nurhayati said...

kak yati simpan jugak kad.. debit card zaf hahaha.. biarla kita guna nama dia dan duit dia lebih afdal. nama kita biar bersih tiada sebarang loan.

Zaila Mohamad said...

aku xpernah ada kredit kad, kalau kad Jusco kad Aeon Big adalah :P

Has78 said...

iye yati seboleh2 nye berbelanja guna cash. senang nk manage cash flow. cer tanya zaff lenovo apa bagus. adik has mencari. x mau mahal sgt

Aiezza Sue said...

Hai yati, act. dh lma silent reader blog sntai tp byk info ni..smpai giza pon slps baca sni pastu bru bljar jln2 KD smua..teruskn mnulis ye, setia mbaca di sni :)

annapeje said...

rindunya nk makan kat deli café ahahha

Nurhayati said...

zaila: beb kalau ko tanya kad point.. tu memang byk sgt haha

has: kan.. kalau guna cash, kita lebih jimat berbelanja dan ikut kemampuan. pakai credit card tangan gatal nak swipe je. lenovo tu beli RM400

aiezza sue: alhamdulillah takat ni rajin menulis, sbb nak wat kenangan tuk diri sendiri dan anak2 :)

anna: sila la terjah ke sana :p

Has78 said...

tq yati. adik has beli oppo dah