Thursday, November 14, 2013

Susu Merundum Bila Period


Ramai kawan2 ckp
bila kita period je
susu badan akan berkurangan.
Bagi ai semua tu
bergantung pada diri masing2.
Sblom ni masa Zara & Aliah,
susu badan ai mmg kurang sket.
Nak nak time Zara,
mungkin sbb anak first
pengalaman blom ada lagi.
Bila time Ariq ni Alhamdulillah.
Rezeki anak lain2kan.

Yang pasti kita jgn terlalu sgt
pikirkan susu kurang
susu xcukup, susu xde.
Bila kita pikir mcmtu
nanti kita stress
dan automatik pengeluaran susu pun kurang.

Perkara yg sgt penting tuk bf
bykkan minum air masak.
Satu hari 11 gelas ai minum,
tu pun kekadang ada gak terskip.
Paling kurang 8 gelas sehari wajib.



Botol air ni memang merata ai letak.
Dalam bilik tido, ruang tamu,
meja makan, mana2 la.
Ada 5 botol semuanya.
Asal nampak je minum,
habis air topup hihi



Selain dari air masak,
ai minum jus kurma.
Yang ni dari bersalinkan Ariq
sampai la skang masih amalkan.
Selain banyakkan susu badan,
bagi kita tenaga jugak.
Takde la letih sangat badan tu.

ESP dari Shaklee tu ai minum skali skala.
Tak bancuh hari2 :)

Yang ni baru beli bulan lepas,
teh kurma dan longan.



Beli kat Giant je.
Setakat ni terasa jugak la
air susu tu banyak bila Ariq minum.

Kadang2 tak hari2 pun
ai minum semua tu.
Penyakit malas tu slalu datang haha
Tapi minum air masak tu iye.
Setiap orang pun ada cara sendiri
tuk banyakkan susu badankan.
Kita sendiri tahu apa
badan kita perlukan.
Tak semestinya ape org lain buat
or makan serasi dgn kita.

Ape pun kita sentiasa berusaha,
berdoa dan selebihnya berserah
pada Allah supaya niat kita
diperkenankan dan dipermudahkan.

7 comments:

norey said...

InsyaAllah..teruskan usaha dan jangan putus asa utk BF...

Eliss Mie said...

seronok kan susu meriah. tapi sebab tekanan drh tggi buat susu eliss merudum habis dan setakat 6 bulan ajer dia nak menyusu badan si nayla tu tak sama mcm kakak smpai 2 tahun 3 bulan. rezeki anak memang lain2.

Sidratul Muntaha said...

betul
lain anak, lain rezekinya
seiruing dgn usaha dan jugak ilmu serta pengalaman
masa aqil dulu mmg la kurang la ilmu
msuk dak ara
air takleh kurang
halba
alfafa
esp
kurma merah
longan
seem telan
belum lagi doa2nya
solat hajt
in the end
alhamdulillah
sampai ara nak masuk 4 thun ni still tandem nursing lagi
huhuhuhu
usaha kena usaha
tawakal perlu ade
tpi semuanya pulangkan pada Allah
klu rezeki anak byk tu
terimalah
tpi jangan mengalah sebelum usaha
:)

annapeje said...

betul tue setuju sangat hehe nanti bole refer ngan ko tahun dpn ahahaha

Rozita said...

mcm2 supplement ye..bagus.

sy dulu pun tkde masalah susu mungkin sbb bdn besar..semua besar lah..hihi

Zaila Mohamad said...

Alhamdulillah, pendek kata nak kena usaha kan, selebihnya Allah yang tentukan

Jemput join Giveaway Sejuta Viewers Blog Zaila 2013 kat sini

http://zailabinimdae.blogspot.com/2013/11/giveaway-sejuta-viewers-blog-2013.html

Fiza Rahman said...

Mind setting yg penting sebenarnya. Minum air secukupnya dan jgn stress2.