Friday, March 20, 2015

Ketulan Pada Breast (Breast Lump)


Sebenarnya dah sebulan lebih,
ai ada ketulan kat breast blah kiri.
Ketulan tu ada kat bhgn atas.
Dalam kepala otak ai pikir,
mungkin saluran susu bengkak kot.
Cuba la tuam.
Lepas tuam tu rasa la mengecil.
Pastu bila tak tuam 2-3 hari naik
balik ketul tu.

Jadi minggu lepas sblom ke Penang,
ai ada gi klinik biasa tuk check.
So doc suggestkan ke DSH
tuk wat ultrasound.

Balik dr Penang,
Isnin baru2 ni,
ai pegi DSH jumpa ngan Dr. Naqiyah.
Dia Breast & Endocrinology Specialist.

Sblom jumpa dia
wat Ultrasound dulu kat x-ray room.
Jumpa ngan Dr Nurhayati.
Wah Dr. Nurhayati check patient Nurhayati hihi



Menunggu kat Jabatan Pengimejan dan Diagnostik.
Ramai gak org.
Lama menunggu dekat sejam.



Tak dapat amik gambar masa ultrasound,
Ariq pegang phone.
Masa ni Zaf n Ariq je teman.
Zara Aliah hantar umah mak tok.
Senang sket tak kecoh dlm hospital :)

Masa wat ultrasound tu,
Dr. Nurhayati cakap ketulan ni
dipanggil Fibroadenoma


This is a benign (non-cancerous) breast lump that usually occurs in women under the age of 40. They occur as a result of excess growth of the glands and connective tissue in the breasts. They usually feel like round, firm, and rubbery lumps. They usually move slightly under the skin when they are pressed. They are not usually painful.

Sometimes they can disappear of their own accord or they can be removed. They tend to go after the menopause.


Breast lump ni byk kategori.
Details bole baca kat sini [link]

Dah setel ultrasound,
masuk balik bilik Dr. Naqiyah
tuk jumpa ngan dia.

Sblom dia tgk hasil ultrasound tu,
dia check keseluruhan breast.
Takut ada ketulan2 lain yg terlepas pandangkan.

Pastu dia terangkan
tisu otot bla bla bla pada breast kita.



Dan yg bulat leper hitam tu la
ketulan pada breast ai blah kiri.



Dr. Naqiyah on the phone ngan Dr. Nurhayati.
Cakap bahasa doktor dia tu pasal ketulan ai.

Kata Dr. Naqiyah,
ketulan ni ada semua pada wanita.
Macam cyst,
bezanya dia membesar atau tidak.
Ada 2 jenis ketulan kat breast ni.
Sama ada air atau solid.
Kes ai ni ai punya solid.
So bukan air susu bengkak or sumbat.
Katanya takde merbahaya,
dan alhamdulillah bukan la cancer.

Antara salah satu ketulan ni bole terjadi,
bila kita nak datang period.
Last period ai 6hb Jan
pastu tak dtg period sampai skang.
Tak pregnant okey tp tak dtg period,
mungkin tu salah satu penyebab,
ketulan tu muncul.

Cuma satu je Dr. Naqiyah tak puas hati,
ketulan ai kat xray tu kecik,
tp bila dia pegang rasa besar.
So dia decide lagi 6 minggu
jumpa dia balik dan buat
ultrasound dan mamogram skali.
Nak tengok ketul tu membesar atau tak.

Ikutkan ai tak perlu buat mamogram,
sbb mamogram ni sesuai tuk umur 40 thn ke atas.
Tapi ada sesetengah kes bole buat mamo ni.
Sbb ada setengah kes
ada buat ultrasound tak nampak kat mamo,
ada plak buat mamo tak nampak kat ultrasound.
Tak nampak tu mungkin dari segi ketulan,
or otot yg lain2 la kot.
Tuk dpt kepastian buat 2-2 katanya.
Oh yer bila umur 40 ape ntah doc sebut,
otot ke apa kat breast kita menebal.
Sbb tu pakai mamo.

Harap2 next visit ketulan tu dah hilang
mana tau kan.
Tp next month tetap buat lagi huhu



So pada kekawan,
kalau rasa cam ada lain kat breast,
ada ketulan ke bengkak ke,
cepat2 gi check tau.

Tapi pada yg takde ketul pun
bole je gi check lagi bagus.
Buat ultrasound pada kedua2 breast kita.
Kalau buat kat DSH ni RM120.
Maybe kat tempat lain murah sket la kan.
Tak semua tempat bole wat
breast ultrasound ni.
Kena call tanya sblm pegi.
Tak silap kat PPUM pun ada.

6 comments:

Has78 said...

syukur xde kaitan dgn cancer kan. has dah buat bln 8 last yr. buat full check up sekali papsmear. breast clear.

zarith irma said...

Saya pernah operate buang ketulan kat breast ni dah 2 kali. Tapi ni ada lagi and makin bengkak. Tambah tambah kalo makan daging. Doc ckp kalo xsakit xyah buang..tp now sakit and family ada history cancer so advised utk dioperate. Tp mslhnya xsanggup nak pantang lps operate. Haha.

Try sekali berubat cara kampung. Dia bagi air akar kayu utk minum n sapu, mmg mengecik tapi badan xleh tahan air akar kayu, jadi biol kepala, terus stop.

annapeje said...

alhamdulillah bkn serius n kanser ...seram sejuk aku baca n3 neh huhu tq gaks bg info huhu

Zaila Mohamad said...

bagus share pengalaman macam ni, aku dulu pernah ada ketulan juga tapi dah lama tak follow up. harap2 xde yg serious

tiba2 takut plak

Nurhayati said...

zarith irma: seram plak baca komen u ni. operate sampai 2 kali huhu semoga u diberi kesihatan yg baik dan dipermudahkan segala urusan.

Nurhayati said...

zaila: kalau ko konfiden ketul tu takde apa takpe la.. tp sakit ke tidak better check ok. jgn buat main2. bak kata org prevention is better than cure hihi