Thursday, September 30, 2010

The Birth Story

Ceritanya bermula pada hari Isnin yakni 4 Syawal :)
Hari isnin tu last checkup sebelum tibanya waktu edd 16hb tuk bersalin.
Hari tu gak cam biasa takde tanda2 nak beranak ke ape.
Masih larat lagi gi open house beraya sana sini, mencekik sebanyak yg bole.
Appointment ngan doc kul 2pm.
Cam biasa doc scan baby, dan semuanya dlm keadaan ok.
Pastu doc check ai dah bukak 3cm, so doc jangkakan kemungkinan esok pagi dah bole bersalin.

Memandangkan doc kata esok bersalin, pas checkup ajak zaf gi jalan2 the curve.
Ada hati lagi kan nak shopping.
Dah puas berjalan balik umah mak mertua lak, lepak2 makan2. :)
Tetiba dlm kul 5.30pm tu perut ni dah rasa sakit... terasa contraction dlm tiap 1/2 jam.
Tapi masih lagi bole bertahan.
Pas maghrib kami balik umah.

Masa kat umah tu sempat lagi nak berblog.. tu yg wat entry kul 8lebih tu.
Tgh wat entry tu, contraction dah kerap datang..
tapi dlm hati tu masih lagi pikir esok bersalin.
Elok2 je dah habis berblog bagai, contraction makin kuat.. kira2 dah dekat 3-4min sakit.
Cakap ngan Zaf dah tak tahan sangat. Tapi sempat gi mandi dulu.
Nak check kot bleeding ke, takde plak. Tapi mmg seyes dah tak tahan.
Terus ai call mak suh datang skang, sbb nak suh dorang jaga Zara kan.
Kang Zaf tak leh masuk labour room lak.
Mak abah sampai je terus kami gerak ke hospital.

Sampai2 hospital je, terus dorang tolak ai kat labour room.
Midwife check ai dah bukak 6cm.
Masa tu jantung ai dah berdebar2, takut ada suka ada.
Ai tgk jam masa tu kul 9.30pm.
Setelah bertungkus lumus meneran, tak ingat la bape byk, tapi byk kali gak la.
Mana tak nye tak sempat dinner lagi.
Perut pun kosong, takde tenaga, sampai gigil2 kaki ni push.
Akhirnya jam 10.45pm keluar la baby girl dengan selamatnya.
Secara normal, takde pain killer, epidural dan seangkatan dengannya.
Alhamdulillah syukur.

p/s: gambar baby next entry :)

9 comments:

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

congrates babe!
wish u wonderful years with ur new bundle of joy!

bile nak reveal baby's pic! ;D hehehe
baby tunggu mummy dia habis blogging bru dia nak kuar ek...hehehe

Nadia Dzai said...

congrats!!!!!!!!!!!!!!!!1111 nak tgk gambar!

mamamarissa said...

alhamdulillah...congrat dear *hugs*

p/s : tak sabar nak tgk pic baby :)

[-suziey-] said...

congrates yatie...cpt load gbr baby girl tu..hehe..senang je yek proses..hehe..sempat bls dendam g open house n shopping2 bagai:p

AngahSayang2314 said...

tahniah yati lama angah tak singgah kat blog nie..akhirnya dah selamat bersalin gak bb apa ye???

selamat menjalani pantang hehehe

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

congrats lps neh zara dah ader kwn huhu apsal x buh gambar penuh la excited td nk tgk ceh hampa tros :P

QuEeN Of 2 Heroes said...

tahniah! waaah..zara ade kawan la pas ni... :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

Alhamdulillah, mudah dengar...

CuTeMiUt78 said...

senang je kan.. syukur alhamdulilah.. selamat semuanya