Friday, May 29, 2015

Hadiah untuk Hari Guru


Yahooo harini last day sekolah,
hahaha mummy yg over.
Skang ni wiken Sabtu Ahad
rasa kejap sgt,
macam tak cukup rehat :p
Mengalahkan orang keje opis plakkan.

Cuba dok umah 24jam seminggu tgk,
penat ke idakkan hihihi
tapi ada anak2 kecik la,
kalau dok umah takde anak,
xde wat keje umah,
lain la :)

Hari Guru tahun ni,
dah 2 org anak sambut.
Aliah dah sekolah.
Sblm ni pikirkan tuk Zara je.

Sambutan Hari Guru sekolah Zara
Isnin baru2 ni.
Dan kalini xbeli la adiah barang,
wat kelainan sket.
Ujung tahun baru kita
bagi barang best kat cikgu.

Ai bagi idea,
and Zara pun setuju.
Buat sesuatu datang dr diri dia sendiri,
harap2 cikgu kelasnya suka la.



Mummy tolong beli frame & stickers je.

Bila tgk gambar Zara lukis ni kelakar.
Ada pakai tudung nampak telinga,
pastu pakai skirt hahahaha
Jadi la nak oi.



Aliah plak sambut Jumaat lepas.
Dia dah bagi hadiah kat cikgunya,
tapi tgk kakak dia lukis
dia pun nak jugak.

So buat la satu jugak tuk dia.
Eh tapi yg ni dia lukis sendiri
kecuali rainbow tu ai lukiskan.
Warna tulis perkataan tu
semua dia buat hihihi



Pagi tadi hantar dia,
xsabar nak bagi kat teacher.



Thursday, May 28, 2015

Minggu 5-8: Kecilkan Peha dan Kempiskan Perut


Pergh lama gila tak citer
pasal exercise.
Malas nak citer sbb
tak byk sgt pun beza hahaha
Kalau byk mesti laju je :p

Tp pasni citer exercise,
sebulan sekali je.
Baru nampak perbezaan tiap minggu tu kan.
Kalau ada beza la haha

Ni summary hasil dr exercise
sepanjang minggu ke-5 hingga ke-8.
Maksudnya dah 2 bulan ai joging.
Wah satu pencapaian terbaik dlm hidup :)



Tgk pada minggu ke-5
xde beza ngan minggu ke-4 [link]
Minggu ke-6 tu minggu pegi Jakarta.
So tgkla buang kalori pun sikit je.
Tapi tambah kalori dlm badan pun byk,
jgn kata kalori,
kolestrol pun sama hahaha

Sejak balik Jakarta,
xbole jadi tgk perut.
Naik dgn jayanya.
Tgk la size 30 tu giler,
dah mcm pregnant 5 bulan okay sobsobsob

Apa lagi, wat la senaman perut sampai la skang.
Gigih sangat nak kempis
tapi tak gigih pun nak kurangkan makan.
So hasil pada minggu ke-8 turunla sket.
hahah jadila kan dari takde.
Badan kecik perut buncit :p

Senaman perut ni ai amik dr
page kat FB Kevin Zahri.



Ikut semua kecuali
haha ada kecuali tu
plank cross crunch.
Yang tu ai tak bole buat,
tiap kali buat kena cramp.
Tak tau nape,
maybe byk urat tersimpul kat situ.
Kena gi urut gamaknya.

Lagi satu buat tak ikut sgt kira,
buat asal larat je :p
Nampak tu...
nak kempis tp malas hihi

Tunjuk gambar terbaru,
masih lagi nampak kebuncitan.
Berat masih je sama
tak menurun2 jarum timbang.



Dulu tak de kisah sgt pasal
berat2 ke buncit ke.
Tapi ntah kenapa skang ni,
rasa nak jaga badan bg cantik2.
Mungkin faktor umur
middle age crisis gitu. :p

Orang perempuan midlife crisis
between 35-44 tahun
ha ahkak le tu salah satunya hihi

Moga rajin teruskan senaman,
skang ni pun dah macam ke laut,
dah rasa2 malas huhuhu

Wednesday, May 27, 2015

My Kitchen Rules Season 6


Skang ni ai tgh layan MKR
kat channel Diva.
Suka tgk masakan dorang
sbb lain dr makanan kitakan.
Nak nak part entree or dessert mmg suka.

MKR Season 6 ni dah habis kat Australia.
Tp kat Astro baru tayang.
Kalau google tau dah sapa menang :)

Awal show 3 group dlm MKR,
yang ni Group 1.



Kat Diva skang tgh tunjuk Group 2.
Group 2 ni ada wakil dari Asia,
partner Malaysia Singapore.
Eva & Debra.



Buat nasi lemak tp huhu
tak kena tekak dorang.
Cakap tak sedap hahaha
Harini baru nak tayang team no 4.

Yang ni plak Group 3.
Tunggu group 2 habis.



Skang masih lg dlm
peringkat Instant Restaurant.
Setiap team akan wat hidangan
kat umah masing2.
Nanti akan dijudge tuk masuk
ke peringkat seterusnya.
Kat situ baru masak kat dapur dlm studio
or masak kat luar
sama mcm Masterchef.

Suka MKR ni sbb masaknya ada partner.
Mak ngan anak la,
adik beradik,
suami isteri,
or kawan..
menarik :)

lagi satu
suka tgk orang masak,
sbb ai suka makan hahhaha
bukan suka masakkan :p

*semua gambar2 ni credit to cornercafe.wordpress.com

Tuesday, May 26, 2015

Rosie: Malacca Snacks & Desserts


Lama tak ke Subang Parade.
Gi lunch ke sana,
nampak kedai Rosie ni.



Cuba try makan sini,
kedainya sama mcm Nyonya Colors.
Banyak kuih muih.



Lunch kami semua.



Try Assam Laksanya.
Untuk tekak ai
rasanya lagi sedap dari Nyonya Colors.



Anak2 dara ni makan Nasi Lemak.



Zaf makan cucur ngan kuih muih.
Dia kalau nak main bola,
tak leh makan menda berat2.



Ariq plak makan semua yg ada.
Sedap2 la makanan dia jugak.
Makan lepat pisang & koci pun sedap.

Lama tak amik gambar anak sorang2.
Ariq payah betul la nak
suh pandang camera huhu



Zara yg happy dah habis exam.
Last day exam hari Khamiskan,
hari Jumaat dia demam.



Message ngan teacher dia,
bgtau tak dpt datang.
Demam terkejut sbb exam agaknya hahaha

Aliah wiken ni ada sports day.
Nak gi cari baju tuk dia.



Nak cari baju adidas or nike,
takde plak kat dlm Parksons.
Cari kedai luar al-ikhsan
world of sports
pun takde jugak baju budak huhu

Esok je la cari kat OU.

Monday, May 25, 2015

Supper kat Ayob's Cafe


Kelmarin kami keluar supper.
Actually bukan kami yg makan,
ai sorang je hahahah
Dorang semua dah makan pizza,
masa tgk bola final ape tu,
Kelantan lawan ngan LionsXii.

Habis bola ckp ngan Zaf nak makan steak.
Dia bawak gi makan kat Ayob's Cafe.
Dekat je pun ngan umah.
Kedai dekat ngan Gulam Mee.
Nak gi Uptown jauh sangat.

Lupa nak amik gambar kedai,
yg ni gambar dari twitter Ayob's Cafe.



Jam dah pukul 12 pagi,
Zara Ariq mmg segar lagi,
Aliah tu dah ngantuk
tp segar balik sbb nak main.



Tq enZaf melayan tekak si isteri.



Takde mengandung pun.
Cacing dlm perut yg ngidam nak makan hahaha
Padahal diri sendiri tu
nafsu makan mcm naga.
Marah pun cam naga
makan pun harusla samakan :p



First time makan sini,
sedap jugak la.
Aliah yg ngantuk tu
paling byk makan steak ai :)

Saturday, May 23, 2015

FVRaya2015


Smalam petang punya la eksaited
nak tgk live stream kat website FashionValet.
Setengah jam awal dah terpacak depan pc.
Sambil tu bukak Zalora cuci mata haha.

Lagi 8 minit.



Lagi 30 saat.
Sempat amik gambar tu kan.
Memang takde keje.



Saat dinantikan.
Tetiba takde keluar apa.
Kaler itam je tulis "Please stand by".



Lama sgt dah standby.
Refresh page.
Skali tgk lagi setengah jam.
Kecewa.



Memang tak de la nak tunggu lagi.
Nak setelkan anak2 mandi,
pastu siapkan tuk dinner.
Layan dorang semua
buat keje umah
debak debuk kul 10.30mlm habis.

Baring atas katil,
tetiba teringat ada lagi ke fashion shownya.
Rupanya ada lagi.
Koleksi dari Mira Filzah x FV.



Itupun yg last huhu
Mira Filzah cantik sgt.
Org cantik pakai apa pun cantikkan.



Dapat la tgk sikit
jadila hahaha



Cantik2 designnya,
kalau badan macam model,
harus dah semua ahkak beli haha

Ada 9 designer yg kolaborasi ngan FV.
Details semua gi la tgk kat
website FashionValet.

Friday, May 22, 2015

My First Nephew!


Hari Jumaat bertarikh 15/5/2015
ai dapat lagi seorang anak buah lelaki.
Alhamdulillah adik ai & babynya
sihat dan selamat.

Berat 2.6kg.



Kelahiran ke-2 ni secara caesar,
tak sama cam anak sulongnya
Aira bersalin normal.

Seronok sbb dah dapat sepasang.

Assalamualaikum Megat Hariz Akid.



Bestnya dapat pegang baby.
Mak Long happy tahun ni raya
tambah lagi ahli keluarga.
Satu2nya anak buah lelaki blah ai.
Mak Long will spoil you haha



Zara takde sbb gi sekolah.
Pas hantar dia terus gi SgBuloh.
Aliah cam biasa dari kecik mmg suka ngan baby.
Tangan tu mesti nak pegang.



Ariq plak tak heran.
Bila suh kiss baby
dia jawab "Tak Nak!"
Tu bergambar dok jauh ke belakang.

Thursday, May 21, 2015

Sebelum Exam


Yey harini Zara last day exam.
Satu paper je, Matematik.
hihi Mummy yg happy lebih.
Mana taknya,
anak nak exam mak yang neveskan.
Dia wat revision,
kita pun sesama buat jugak.
Dia kena kuarantin,
Mummy pun kena jugak tak leh ke mana.

Buat kat dining table je,
nak buat dlm bilik.
Kena kacau ngan adik2,
pastu tak leh fokus.



Minggu2 sebelum nak exam,
byk buku ai & Zaf belikan.
Tak habis semua tu,
tp kebanyakkan semua dah buat.
Okay la dari takde kan.



Tgk2 soalan darjah 1 ni,
mencabar minda jugakkan.
Ada yg tricky soalannya,
kekadang cam tak percaya Darjah 1 dah
kena jawab soalan2 camni.

Mujur la Zara ni jenis dah bole baca dan tulis,
dok bayangkan anak2 yg masih
xpandai lagi baca n tulis,
kesiankan kat dorang.

Harap2 keputusan Zara utk
peperiksaan pertengahan tahun ni memuaskan.
Tak kira apa keputusannya,
Mummy tahu Zara dah usaha yg terbaik. :)
Mak mana yg taknak anak berjaya ye tak.

Aliah pun konon2 belajar gak.



Tapi ni gambar yg dia belajar kejap je pun.
Dalam byk2 hari Zara belajar,
ni satu hari je dia buat.
Selebihnya main pastu sengal,
takde geng nak main hahaha.

Wednesday, May 20, 2015

Aktiviti Santai Sabtu


Cerita satu hari sebelum Hari Ibu hihih
Suka wat entry lepas 2 minggukan :p

Lunch kat Homst.



Pastu pegi KL.
Lama giler tak pegi kedai buku Minerva.
Kedai buku legend ni.
Last pegi zaman sekolah form 5 gitu.



Gi sini nak cari buku Pendidikan Seni zara.
Tapi takde buku tu.
Aduhai susah betul cari.
Kedai buku kat sekolah dia kata mmg takde stok.
Cari kat luar pun takde jugak,
habis MPH Borders masuk.
Sasbadi ni taknak reprint lagi ke huhuhu

Sambil tu beli skali buku latihan
tuk Zara nak exam ni.
Habis semua angkut hahaha
Pastu tgk kat buku2 bacaan.

Zara beli novel.



Aliah pun sibuk nak jugak,
walaupun tak reti baca lagi.
Dia nak sbb kulit buku tu cantik :)



Lepas beli buku2.
Terus ke Sierramas,
ikut Zaf main bola.

Novel pertama buat Zara & Aliah :)
Ana Muslim.



Harap2 Zara tu baca la.

Kat stadium layan budak2 ni main bola.
Sesambil tu wat ootd masuk dlm IG haha



Kemain posing.
Hari2 dorang dua ni gaduh.
Gaduh baik gaduh baik
tapi gaduh lagi byk dari baik huhuhu



Pose terbang dari Zara.



Tuesday, May 19, 2015

Earrings Holder


Lama gak mencari
akhirnya jumpa yg berkenan di hati.
Banyak jumpa yg mcm org nak berniaga.
Tak bape cantik lagi pun.
Yang ni jumpa mmg sesuai tuk
Aliah warna design comel je kan.



Dia sendiri yg pilih.
Ada byk corak.
Flower, Hearts & Alphabets.
Harga dalam RM25-RM50.
Bergantung pada corak dan size.

Antara earrings Aliah yg ada.
Blom campur dgn yang hilang huhu



Ha baru comel buh situ,
sblm ni simpan dlm jewellery box ai,
semak je penuh hahaha



Bila dah gantung camni,
senang dia nak tgk gak.
Dia bole pilih nak pakai apa.

Monday, May 18, 2015

Aktiviti Pada Mother's Day


hihi aktiviti la sangat.
Actually tak celebrate pun Mother's Day.
Apa2 day pun tak melainkan
Birthday & Wedding Anniversary.
Tak kisah la sambut ke tak
janji hati semua gembira okay dah kan.

Ni namanya aktiviti mingguan.
Sbb every weekend pun keluar jejalan. :p
Janji keluar rumah hahahah
dasar tak reti dok diamkan.

Tapi semalam kelmarin weekend
kami dok umah je.
Minggu ni minggu Zara ada exam.
Kena kuarantin tak leh ke mana.

Okay berbalik pada tajuk.
Kami lunch kat Nasi Briyani Ismail.



Pas makan nak gi The Curve.
Cari kedai jam nak tukar bateri.
Pegi kat kedai jam tgk2
dah takde kedai tu,
ganti ngan Habib Jewel.
Dah la situ satu je kedai jamnya huhu.
So misi tergendala.

Jalan la sampai kat Ikano.
Pantang nampak ada jual earrings.
Ai pasti stop.
Kalau berkenan beli.
Tambah koleksi tuk Aliah.



First time masuk Spotlight.
Menarik jugak barang dlmnya.
Pd sapa yg berminat buat d.i.y
elok sgt masuk dlm ni.
Macam2 menda ada.



Hahaha spek besar giler,
Aliah paling comel skali :)



Gambar kredit to akak Zara.
Shawl pakai dari Kashkha.
Dah ada 2 shawl warna pelangi,
suka sangat!!



Tak de celebrate Mother's day pun
Mummy dah happy.
Yang penting tgk anak2 sihat.
Walaupun uols buat Mummy sakit jantung haha



Jangan bencikan Mummy yer anak2.
Walaupun hari2 Mummy marah bising
garang macam singa naga tarzan.
Tu semua sbb Mummy sayangkan korang.
Sayang sangat2.

Sama la tuk Daddy,
terima kasih sbb paham ngan Mummy.
Kekadang lepaskan marah kat dia,
eh kekadang ke selalu hihihi

Fuhhh feeling tetiba.
Minggu ni Zara exam,
moga dia dapat jawab dgn tenang.
Rungsing okay.