Monday, June 30, 2014

Gigi Goyang


Buat julung2 kalinya.
Gigi Zara goyang.
Tercipta sejarah
first timekan.

Tengah2 dia main,
dia dtg kat ai,
tunjuk "Mummy look" (sambil goyang2kan gigi tu)
Omai omai omai,
awalnya gigi ko dah goyang Zara.
Check kot ada gigi kekal naik,
xde plak.

Gigi Zara jenis jarang2.
Dia seketul seketul jaraknya.
Pastu gigi dia cantik.
Takde rosak tak de berlubang bagai,
Part tu ai bangga la sbb
pandai dia jaga giginya.
Memang hari2 gosok gigi pun.
ha gigi Aliah ai is runsing sket.
tu nanti entry lain :p



Sbb gigi dia jarang2,
jadi mudah nak goyang,
sbb takde support kiri kanan hahaha

Memandangkan goyang dia tu pun
xbape teruk sgt,
so ai biarkan dulu,
takut susah plak nak cabutkan.
Lagi pun gigi kekal xde naik lagi.

Friday, June 27, 2014

Salam Ramadhan


Cepat betul masa skangkan,
ni dah hujung bulan 6
nak masuk bulan 7.
Bila pikir balik ape pencapaian
diri tuk tahun ni,
mcm tak banyak yg ai buat.
Anak2 pun besar cepat je.

Ni dah nak masuk bulan puasa,
puasa puasa puasa
rayaaaaa hehehe
Memang cepat.

Kesempatan menjelang Ramadhan ni,
ai nak ucapkan
selamat berpuasa bukan rakan2ku semua.
Moga kita mendapat keberkatan
dan sama2 la kita mengejar
pahala sebanyak yg mungkin
pada bulan yg mulia ni.
Mungkin Ramadhan ni merupakan
Ramadhan terakhir buat kita.
Wallahualam.


Thursday, June 26, 2014

Alhamdulillah & Jom Cari Makan


Syukur Alhamdulillah,
niat nak khatam al-Quran sblom Ramadhan dimakbulkan.
Insya Allah tahun ni nak khatam 2 kali.



Tahun lepas dapat khatam sepanjang Ramadhan.
Terima kasih pada Ariq sbb
dia buat Mummy puasa penuh.

Tapi puasa kalini mcm xdpt penuh,
sbb dah period.
Tak tau la bole khatam ke tak,
tp takpe kita cuba.

Ape lagi impian dah tercapai,
mari makan.
Makan kat Restoran Jalan Cari Makan.



Ape nama menu tak tau,
yg pasti semua sedap haha.



Lemon Chicken



Telur dadar pun masuk :p



Anak2 tak senang makan,
sket2 pegi kat akuarium besar sana.




Wednesday, June 25, 2014

My Little Pony Plush


Lebar dah laki ahkak.
Bgtau dia puasa ni kena turun,
ai is xnak suami gomok hahaha



Dinner kat Kenny Rogers, MV.



Aliah yg masih xlulus lg
buat peace dia tu :(



Tgh jalan
bole plak budak2 ni nampak
soft toy My Little Pony ni.



Ape lagi berzikir la dorang nak.
Tp seyes ai xlayan langsung.
Pujuk rayu bagai
mmg ai xbelikan pun.

Tapi kalau korang nak beli,
gi la Mid Valley,
tp nama kedai lupa plak hihi
yg pasti sebelah The Chicken Rice Shop.
Harga RM63 seketul.

psstt kalau beli satu ok lagi,
ni nak beli sorang satu.
Tak ke dah 100 lebih.
Tu la alasannya x belikan hahaha
Tapikan memang comel.
Kalau ada byk duit,
beli dah semua
hahah Mummy yg hover sebenarnya
tettt

Tapi tapi tapi kalau korang nak
ai belikan tu... bole je.
MV ni dah macam rumah ke-3.
Rumah ke-2 One Utama :p

Tuesday, June 24, 2014

Hari Sabtu


Pukul 5 pagi dah bangun,
siap2 diri, kejutkan Zaf anak2 semua.
Sbb nak hantar Zaf ke airport pas Subuh.
Balik hantar tu ai terus terbongkang,
ngan anak2 semua pun join.
Sedar2 dah tengahari.
Bangun perut dah lapar,
nak masak mmg brg dapur dah habis.
Terus siap2kan dorang,
kuar makan.
Misi mencari nasi sbb ai lapar nasi
xmakan satu hari sebelumnya haha

Tak pegi jauh,
gi Giant makan kat JM Bariani je.



Seronok bila dapat nasi ahahah
Padahal baru sehari je xmakan nasi,
dah gigil mcm ape.
Dulu xmakan nasi 2-3 hari xkisah pun.



Tengah makan Abah call,
ajak gi umah PakNgah lawat cousin ai.
Habis makan ai terus amik abah mak ke Keramat.

Bestnya la dapat pegang newborn.
Patut tahun ni Ariq ada adik.
Patutnya la hahahaha



Ammar ZiQri
cucu pertama dalam keluarga Pak Ngah.
Konpem cucu kesayangankan.



Masa melawat Azura ni,
MakLang MakTeh pun ada sama.
Riuh la jumpa makcik2 ai ni.
Kalau borak ngan dorang tak kering gusi.

Zara Aliah pun seronok
sbb dapat jumpa Pak Ngah Azhar.
PakNgah ni suka layan budak.
Orgnya pun kecik comel je.
Dah nak sama besar ngan budak2 ni.



Yey malam ni amik Zaf kat airport.

Monday, June 23, 2014

Birthday Boy


Jumaat lepas 20hb
adalah birthday Ariq yg ke-2 tahun.
Ni cerita sepanjang hari specialnya.

Tiap kali hantar Zara,
mmg selalunya dia tido,
ai dukung angkut ke kereta.
Balik dr hantar tu,
slalunya mandikan dia.
Tapi hari tu,
ai xmandikan sbb dia sambung tido.
Sampai la masa nak amik Zara kt skool
pun still tak bangun,
ape yg penat sgt pun xtau hehe
Muka comot masam xmandi lagi hehe



Siang takde wat ape sgt.
Nak keluar malas,
cuaca panaskan.
Jadinya makan kat umah je.

Petang tu Zaf ajak ikut dia gi The Gardens.
Dia suh ai bawak anak2 makan,
sbb dia ada meeting ngan customer.

So ai decided dinner ngan anak2 kat Garden Cafe, MV.
Sementara tunggu makanan sampai,
amik gambar anak2.
Aduhai seksanya nak bg semua tgk camera.



Birthday Boy of the day!



Ada 20kali snap,
sampai dorang dah malas nak pose haha
Tapi satu pun xde yg betul2 cantik.



Iced chocolate sedap.
Makanan xsampai lagi,
dah nak habis separuh.
Tu Aliah yg minum :p



Spaghetti Carbonara.



French fries



Teriyaki Chicken Chop



Makan kat Gardens sampai tutup kul 10.
Itu pun Zaf tak habis2 lagi.
Terus bawak anak2 pegi lepak kat Starbucks.
Situ tutup lambat.
Dalam 20minit baru la Zaf muncul.

Dia belikan 1 slice kek coklat,
nama penuh tak tau,
tapi ada blueberry & cheese.
Blueberry & cheese chocolate cake la kot kan :p

Kek tuk Ariq,
tapi takde candle la plak.



Kemain seronok dia,
xsabar nak makan.



Memang makan sungguh2,
padahal dah makan byk tadi.
Sampai tinggal sket tu
dia la yg makan semua.
Ai cuit 3-4x suap je.



Akak2 dia pun xkenyang2 gak,
makan lagi donut.
Ikut perut sape la kan haha



Disebabkan Daddy dia byk keje,
xsempat nak belikan hadiah tuk Ariq.
Esoknya Sabtu pas Subuh nak hantar Daddy
kat KLIA outstation 4 hari ke Jakarta.
Tunggu balik baru kita beli hadiah dia.

Happy Birthday Ariq!
Mummy sentiasa doakan yg terbaik buat kamu
dan anak2 yg lain.


Friday, June 20, 2014

Layan Sejuk


Sabtu lepas tetiba Zaf ajak gi Genting.
Pas Asar kami gerak.
Cuaca panas2 skang ni memang best la kan
nak pegi tempat sejuk.

Dalam kul 6 petang kami sampai.



Jalan2 kat taman luar dulu.



Bagi dorang main berlari sana sini.
Nak kata sejuk sgt pun xde la.
Just nice je.



Eddie, kawan baik Zaf pun join skali.
Dia keje kargo jarang jumpa.
Bila cuti tu ajak la skali.
Sambil tu leh jadi babysitter budak2 haha
Dorang pun ok je.



Pas solat Maghrib dinner kt Marrybrown.
Budak ni xnak makan,
xsabar nak naik ride.



Menda pertama naik ape namanya ntah.
Naik kapal pusing keliling indoor.
Aliah gayat haha



Zara mmg suka,
sbb dia yg request.



Pas habis tu konon nak masuk snowworld.
Skali Ariq tak lepas plak.
Baby tak leh masuk,
ikut had tinggi 90cm ke atas.
Ai suh je Zaf bawak akak2 dia masuk,
dia kata tak nak la sbb nanti lama ai nak tunggu.



Ai n anak2 naik train,
Ariq excited siap ckp "choo" "choo"



Tak besar pusingnya,
tapi 3 kali round le.

video

Naik kete ni request dari Aliah.



Ariq first time jejak kaki
kat Genting.
Sronok dia jakun sbb tempat sejuk,
n byk mainan hihi



Dah habis main kat indoor,
kami gi minum dulu sblom balik.
Zaf gi beli air kat Starbucks.
Ai beli eskrem BR budak2 nak.
Sejuk2 makan eskrem, sabar je la.

Kami lepak kat kolam air depan Resort World Genting.
Giler ko...
sejuk nak mamposss
Zaf kata ha ni baru betul2 layan sejuk.



Lama gak duduk situ,
sampai Zara nangis sbb tak tahan hahaha
Pastu baru kami gerak balik.
Agaknya kalau dia tak nangis lama lagi kot.
Time tu pun dah kul 11 lebih.

Ariq rileks je,
makan eskrem sampai habis.
Makan sambil gelak2 hahaha


Thursday, June 19, 2014

Cerita 31hb 5


Lambat pun lambat la update,
janji masuk blog
dari takde hahaha

Gi jejalan kat MV
Sronok Ariq tgk Bumblebee ni,
mulut bising sebut "bot..bot" (robot)



Pastu kat depan Metrojaya
ada mainan train plak.
Bertambah seronok lagi Ariq.
Sebut "choo..choo.." plak



Dinner kat Popeyes.



Bawak balik umah,
buah tangan tuk ai
mengunyah tgh malam nanti :)



Wednesday, June 18, 2014

Holiday Programme: My Fun Sports


Minggu lepas skolah Zara
ada wat program cuti sekolah.
Aktiviti sukan.
Ni kira sukan ke-2 GA buat.
Yang pertama masa bulan 4 [link]

Agak last minit jugak GA informed.
Eh bukan agak mmg last minute,
sbb aktivitinya hari Isnin,
hari Jumaat baru bgtau thru email.
Kesian kat parents yg keje nak amik cuti tetibakan.



Dalam email bgtau sukannya pagi,
rupa2nya GA KD petang hahaha
Dorang full update dlm fb,
ai plak mmg tak perasan.
Hahaha nasib la.
Ingatkan ai sorang yg salah,
rupanya ada la parents lain pun senasib gak :p
Pagi tuk Gombak & Selayang centres,
petang baru KD & Rawang.

Tapi teacher dia cakap bole gak join,
ha okayla kan,
kalau nak kena petang jugak,
jenuh nak tunggu.



Kalini ai xamik byk gambar.
Lebih kepada video.



Habis game dorang,
ada aktiviti tuk parents.
Ai xjoin tapi paksa Zaf main haha



Bersama kawan2 yg senasib
xtgk schedule sukan dorang :p



Tak berapa ramai yg datang.
Memandangkan bagi last minute memo,
pastu buat time cuti sekolah.
Ramai yg ada program masing2kan.
Tapi takpe la yang tu,
yang penting Zara happy sangat.

Ni video2 yg dirakam Zara bersukan.
Mummy dia yg hover okey.
Suara mak ko memekak dlm vid tu hahahaha

video

video

video

video

video

video