Saturday, August 31, 2013

Anak Merdeka


MERDEKA!! MERDEKA!! MERDEKA!!
Selamat Hari Medeka ke-56 kawan2
Tanah tumpahnya darahku.
Semoga negara kita kekal aman dan bahagia selamanya.


* pic dr google.

Selain dari meraikan kemerdekaan.
Salah sorang adik ai
birthdaynya jatuh pd hari bersejarah ni.
31hb Ogos.
Bestkan, senang nak ingat bday dia.

HAPPY BIRTHDAY ANGAH!


*pic curik kat fb dia :)


Suka sbb dia baru berhijab.
Cantik sangat!

Friday, August 30, 2013

Super Spontan 2 Malam ni weh


Yang ditunggu2 olehku,
Super Spontan 2
Kat Mustika kul 10mlm.
Antara salah satu rancangan
yang leh wat ai lepaskan stress 
dan ringankan otak hehehe


*pic dr astro website

Thursday, August 29, 2013

Fun Time at McDonald's


Ai slalu bawak anak2 ni main kat sini,
Staff mcD pun dah kenal haha
Dekat ngan umah,
indoor pastu free nak mainkan hehe



Peace style dari Ariq.
Lebih kepada 1Malaysia ni :)



Setengah jam lepak kat dalam ni,
tetiba dapat whatsapp dari Anna.
Dia nak join kalau ai masih kat mcD lagi.
Ai pun reply lama lagi kat sini,
anak2 tgh sronok main.

Dlm kul 6petang camtu,
Anna & hero2nya sampai.
Cepat jugak dia sampai dr opis kat Cyberjaya.
Boleh masuk F1 ni weh hihi

Arfa & Ariq.
Susah nak suh pandang camera huhu



Dorang dua ni xmain sgt.
Penonton setia tgk kakak & abang main.
Nak amik gambar reramai,
susah okeh.
Masing2 xreti dok diam.
Ariq plak taknak berdiri kat dorang.



Aqil tak habis2 ngan otomen dia hihi comel.



Suh Zara amikkan gambar,
gegar plak.



Abis tu amik gambar sendiri,
tapi front camera iphone hampeh.
Tak cantik,
tapi jadila dari takde.



Walaupun kami berdua je lepak dalam playroom ni.
Kecoh okeh.
Meriah giler,
dok bayangkan anak2 ai 5 org hihi

Wednesday, August 28, 2013

Open House Bff Nani


Gi beraya hari Ahad lepas.
Umah pertama adalah umah kawan baikku Nani.
Sementara tunggu EnZaf panaskan enjin,
mintak Zara amikkan pic ai ngan Ariq.
Dalam byk2 gambar,
ni paling cantik sbb xgegar,
cuma senget sket :)



Hero kecilku.



Bertanda merah sket kat dahi,
jalan asyik je nak langgar meja la dinding la huhu

Ni gambar kat umah Nani,
yang tengah tu anak buah dia Mia.
Comel sangat berkebaya okeh.
Umur 4thn dah sama besar ngan Zara hihi



Bff forever n ever.
Kurang sorang sbb ada hal xdpt dielakkan ;)



Pas habis beraya umah Nani,
bergerak ke umah mak2 sedara ai plak.
2 umah kat Melawati dan Ampang.
Sabtu tu Aliah xsihat,
Ahad ni plak Zara tetiba badan panas
jangkit demam Aliah agaknya.
Nasib baik bwk ubat demam,
terus bagi makan.
Lega esoknya sihat dah.

Actually Ahad lepas ada 7 jemputan,
tapi dapat pegi 3 umah je.
Semua wat siang dan bertindih masa.
Pada kawan blogku Zaila,
maaf yer xdpt penuhi jemputanmu.
Insha Allah ada rezeki kita jumpa lagi :)

Tuesday, August 27, 2013

Pegi beraya hari Sabtu


Hari Sabtu lepas,
kami beraya 2 buah rumah.
Satu waktu petang dan satu lagi malam.

Petang tu jemputan dari kawan lama Nedd.
Mmg lama gila tak jumpa dia.
Setahun sekali nak raya baru jumpa.

Masa baru keluar dari rumah,
tetiba Aliah muntah dalam kereta.
First time ni anak muntah dalam kereta.
Nak kata tak sihat,
sblm tu tgk dia okay je active cm biasa.
Mungkin xsedap perut.
Angin agaknya.

Nasib tak jauh lagi,
jadinya patah balik umah,
bersih dan tukar baju Aliah.
Dah setel semua,
baru gerak ke umah kawan kt Sg Buloh ni.

Tak sangka ai adalah kawan pertama yg sampai.
Bila dah pertama org pun tak ramai,
sempat la amik gambar makanan hihi



Sedap2 semuanya.
Seyes bertambah2 4-5 kali haha
buruk perangai.

Aliah plak sejak dari muntah tu,
dia lemah je.
makan sket pastu tido.



Lama gak lepak umah Nedd,
tapi sorang pun kawan lain xsampai lagi.
Hampeh betul.
Sebabkan ada lagi nak ke umah lain,
kena la beransur.



Sblom balik tu,
harus la bergambar.
Nak jumpa lagi xtau.
Raya tahun depan la gamaknya :)



Dari Sg Buloh ke Puchong plak.
Umah mak sedara blah Zaf.
Sepanjang perjalanan jem saja.
Ramai betul org kuar beraya.

Monday, August 26, 2013

Nak Berkenalan kat FB




Speechless..
haha speechless la sangat.
Tetiba je dapat fb message dari mamat ni.
Kemain lagi ayatnya hihi
Semuanya ni scam,
keje nak menipu orang la tu kan.
Tak kuasa nak layan.
Tapi kalau yg message tu
Tom Cruise ke Brad Pitt ke
harus la replykan haha
tak senonoh betul.
Padahal Tom Cruise ngan Brad Pitt
tu sket pun tak pandang ko yati oi.
Bajet mcm miss universe.. puiii

Hi la Mr. Harry,
sorry yer "you are not my type" hahaha

Friday, August 23, 2013

Jom Pegi Nuffnang FoodFest 2013


Sape pegi?
Kita jumpa sana ek..
bab makan laju je haha
sambil makan sambil gossip :)
Jomsss




Tweet To Eat at the Nuffnang FoodFest!

The secret's out - this is what all the hype has been about!

Nuffnangers, we're excited and proud to present to you the Nuffnang FoodFest (#NNFoodFest), Malaysia's first ever tw(eat) fest! Yes, you will have to tweet to eat. So leave your wallets at home, and come with your smartphones and a powerbank instead, because you'll be needing it!

Mark your calendars for our exciting food extravaganza happening on the date below:
Date: 5th of October 2013 (Saturday)
Time: 4.00PM – 10.00PM
Venue: Blue Atrium, Sunway Pyramid


The Nuffnang FoodFest is our biggest event to date, so you'll be in for a treat! We'll be bringing you all sorts of delicacies from burgers from your favourite burger joint, to the latest new-age nibbles in town you've never heard of! It'll definitely be an eye-opening opportunity for you to savour the hidden gems of both local and international cuisine, all in one place.
We won't give away too much right now, but here are some things you can look forward to on the special day:
- Social Media Currency
- 50 food stalls
- Cooking competitions
- Food photography workshops
- An evening of tastebud-tickling fun!

Head on over to www.nnfoodfest.com for more delicious info about the #NNFoodFest!

Also, RVSP here at our event page so we know how many of you to expect on that day. We're sure it's going to be jam-packed!

Save the date, and we'll see you there!

*copy from email.

Thursday, August 22, 2013

Gambar raya 2013 paling suka




Cilok dari fb akak iparku.
Macam2 expression.
Yang Danial tu tak reti dok diam.
Bila letak je nak turun.
Ariq plak melalak takde ai.
Nak wat konsert Metallica gitu haha
Yg gegirl semua blur
Penat nak tunggu bagi semua okey huhu

Wednesday, August 21, 2013

Tahlil Dan Birthday Mak Lang


Jumaat lepas gi umah Mak Lang pas maghrib.
Antara makanan yg dihidangkan,
soto ayam, satay, dan mcm2 lagi.



Kami sampai lambat,
sbb petang tu Zaf main golf.
Semua dah makan,
tinggal kami je hihi



Sepupu2 cantikku,
kanan tu Yana study kat Manchester.
Summer break timing plak ngan puasa n raya.
Dapat la beraya bersama :)
Blah kiri Fatin,
study kat UTM Skudai.
Cuti semester jugak 3bulan.



Aira pun ada yey,
susah betul nak jumpa anak buah sorang ni.
Takde pun proper raya ngan dia huhuhu



Ni Nadiah,
SPM tak lama lagi.
Gigih study walaupun tgh raya.
Target 9A1 gitu.
Hoiii sepupu2 ku semua pandai2 okeh.
Main A1 je best student bagai.
KakLong dorang ni je main banyak haha



Pas semua dah habis makan,
start tahlil.



Habis tahlil,
celebrate bday Mak Lang yg ke55 tahun.
Happy Birthday Mak Lang!!



Cam biasa la,
anak2 ai wat havoc.
Sesapanya birthday pun claim birthday dorang gak.
Nak nak Aliah.
Siap nangis okeh sbb tak dapat tiup lilin.
Dah kena pasang balik lilin,
pastu reramai nyanyi birthday tuk dia hohoho
Yang nganga luas tu sepupu paling kecik.
Darjah 3 tak silap.
Dia geng ngan Zara tiap kali jumpa.
Suh Zara panggil Akak Aida bukan Aunty katanya haha



Mummy support tiup dari blakang.
Kalau tak tolong,
sampai lilin habis cair haha



Gambar beramai2,
bersama keluarga mak dan bapa saudara blah abah.
Cuma keluarga Pak Cik je yg takde.



Bergambar lagi dgn cousins muda mudi.
Lelaki yg pakai shirt kotak2
dan yang pegang Aliah tu,
2-2 dari Korea.
Sorang study sorang keje.
Tahun lepas yg study tu tak balik.
Tahun ni best semua ada.



Dorang ni pantang nampak camera.
Dah nak balik pun tak habis2 pose lagi.
Kat IG tu penuh muka dorang saja hehe

Yang baju kurung biru tu
baru habis Matrik,
tiap semester dapat DL okeh.
Pitam ai dgr.
hebat sungguh.
Bulan depan masuk UM, amik SC.



*kredit semua gambar dari fb cousinku. Tq Amira.

Tuesday, August 20, 2013

Rambut baru di hari raya


Minggu lepas hari Rabu ke Khamis.
Ai tetiba rimas tgk rambut Zara & Aliah.
Time tu dorang tgh main.
Dah berlari melompat menjerit ai tgk rambut
dah mcm hantu kak limah.
Dgn berpeluh2 lagi terus ai ajak dorang masuk bilik air.
Tak citer banyak,
amik gunting terus potong rambut dorang.
Jadi ibu ni kan banyak profesion bidang terjun.
Salah satunya ni la tukang guting rambut hehehe.
Malas nak hantar salon,
potong sendiri je sudah.
Jadila kan walaupun senget benget ;)
Disebabkan potong rambut dlm bulan raya,
kira rambut raya la ni :)





Monday, August 19, 2013

Tetiba demam


Malam td dlm pukul 2-3 pagi.
Badan Ariq panas.
Confirm dia demam dan bagi makan ubat.
Tahulah anak kecik ni kalau tak sihat mula la cranky je.
Nak tido berdukung.
Letak je nangis.
Kalau pegang dia bole baring takpe,
ni nak kita duduk huhu
okay la sket dari nak kena berdirikan.
Tapi duduk pun mula la sakit blakang.
Lengan jgn kata lenguh semestinya.
Memang ai tak tido la jawabnya.
Kejap2 check temperature diakan.
Sambil tu bagi pakai cool fever,
lap badan kepala bg sejuk sket.
Tido la dia.

Pastu Subuh tgk Aliah plak bangun,
check badan dia pun panas jugak.
Aduhai sorang lagi.
Cepat2 bagi dia makan ubat demam.

Alhamdulillah tghari tadi
Ariq & Aliah dah kebah.
Kalau tak mengaruk mengamuk mengada semua cukup.
Nasib Zara xkena, kalau tak mahu dia cuti lagi.
Harinikan dah start sekolah.
Dan ai masih blom tido2 lg
huarghh ngantokkk

Ingat nk puasa 6 harini.
Anak2 xsihat dgn letih bdn
xjadi la.
Harap esok bole puasa.

Saturday, August 17, 2013

Cerita Raya Pertama


Walaupun kami takde masalah balik beraya.
Mak pak masing2 dekat.
Istilah balik kg tu takde,
sbb tak raya pun slalu je gi umah dorang :)

Kebiasaannya beraya sblom ni blah Zaf dulu,
tahun ni best lebih sbb raya blah ai dulu :)

Menu raya pertama,
wajib ada ketupat dan sayur lodeh.
Pastu tambahan lemang, rendang daging, kuah kacang,
ayam goreng, sambal sotong dll.



Adik wat cupcake dan cheese tart.



Gambar bersama mak, abah, dan adik2.
Adik no2 Hana je takde :(



Mak Tok dan Tok Abah bersama cucu2nya.



Anak2 dengan mak2 saudara.
Mak Lang, Mak Su dan Mak Teh.



Pas solat Zuhur, adik2 abah datang.
3 keluarga semuanya,
lagi 2 keluarga mereka beraya umah mertua masing2.

Antara cousin2 ai.
Blah abah ramai cousin perempuan.



Kak Long (ai)bersama ngan cousin2 yg muda2.
Semuanya masih bujang.
4 org dah keje lelaki,
perempuan semua masih belajar.
Dorang2 ni stok sebaya ngan adik2 ai,
seronok ada geng.
Nak feeling muda jugak ngan dorang,
tapi dukung anak hahaha failed sungguh.



Lewat petang kami beraya blah Zaf plak.
Time nak amik gambar,
seksa okeh nak bagi anak2 semua dok diam.

Bergambar ngan cousin dorang plak.
Anak akak Aleesya & Danial.
3 org anak2 Abang je takde :(



Gambar reramai,
senget plak gambar ni huhu



Kat umah mak mertua kejap je,
pas Maghrib kami gerak ke umah Mak Teh ai.

Gadis Mercun :)



Aktiviti malam kami,
semua kazen lepak kat luar
sambil main bunga api dan mercun.



Dorang2 ni siap amik video,
upload kat IG memasing.
Kecoh giler
nak nak main mercun das ngan klcc haha

Raya pertama memang penat sangat,
sembang gelak makan tu je la keje.
Balik dari umah Mak Teh kul 12.15pagi.
Anak2 masuk kete terus zzzz.

Thursday, August 15, 2013

Malam Raya


Raya kalini tak anyam ketupat.
Puas Tok Abah cari daun kelapa
semuanya habis..
last2 Tok Abah beli siap je.
Hilang seri rasa
slalunya mmg menganyam.

Mak Tok hanya masak sayur lodeh dan lain2.
Anaknya makan aje :p

Aktiviti lain,
buh kuih raya dalam balang.
Cam biasa anak2 ai turut menyibuk.



Aliah tu kalau bagi dia buat.
Hancur kuih raya,
sebab dia main campak2 je :((



Dah habis buh kuih,
dorang main bunga api plak.



Depan umah mak ni Bangla duduk.
Lama dah bangla duk sini.
Baik2 dorang tu semua,
xpernah kacau orang.

Tahun ni tetiba raya dorang meriah sgt.
Siap pasang lampu liplap2
penuh depan umah kiri kanan :)
Buat bbq lagi n main bunga api.
Bangla2 tu siap bg anak2 bunga api.

Abah cakap xyah gi iCity dah hihi