Thursday, May 31, 2012

Main masak-masak


Lama dah akak Zara
mintak belikan kitchen toys.
Tapi kami ni asik tertanggguh je nak beli.
Sblom ni ada gak
tgk2 kat Toys R Us tu kan.
Bole tahan gak harganya.
Sbb tu la tak beli2 gak hehehe

Pastu ai pun survey la
cari kat internet
kot ada yg jual murah2.
Cari kat Mudah.com pastu
jumpa la kitchen cam Zara nak.

Tgk2 iklan tu,
rupa2nya dekat je ngan umah.
Kat Kota Damansara gak.
Ai pun ajak la Zaf gi kedai dia.
Leh tgk skali kitchen tu besar mana kan.

Barangnya sama je jual cam kat Toys R Us.
Yang pasti lagi murah. :)
Sempat jua ai snap dlm kedai dia hihi



Banyak toys dalam ni
rambang mata jua nak pilih mana satu.



Set tuk boys pun banyak.
Cam burger stall,
mechanic tools..
Sape ada anak boy leh beli kat sini jua.



Aliah dok berkenan kat kete ni.
Masa nak balik mengamuk dia taknak.
nak car nak car katanya
Kalau umah landed mummy angkut skali nak oi.


Zara yg tak sabar dah nak suh daddy
pasangkan kitchen dia.
Sblom tu bergambar dulu.
Peace 3 jari huhu


Sronok dapat main akhirnya.



Jangan korang berdua berebut sudah.
Itu pun main ada gadoh sket2.
Aduhhh



Ni alamat kedai tu
kot korang nak gi beli ke kan

MY QUEEN TOYS
43-2,Jln PJU 5/10,Dataran Sunway,
47810 Kota Damansara,Pertaling Jaya.
Contact no.016-9821212 (Agnes)
Bussiness Hours : 11.00am - 10.00pm ( Mon - Sun )
Email: myqueentoys@hotmail.com
Blog: http://myqueentoys.blogspot.com/

Tuesday, May 29, 2012

Nak makan asam pedas


Tetiba tekak ni rasa
nak makan asam pedas
kat Resotran Ah Tuan Ee's
at The Curve.



Ajak la enZaf
dinner kat sana.
Skali sampai2 asam pedas nak tu
dah habis huhuhuhu

Giler frust,
jadinya enZaf order
kari kepala ikan sbg pengganti



Nasib la mmg sedap
Byk giler bahan dia buh dlm tu.
Sampai tak larat nak habis.

Pastu order sayur
kailan ikan masin.
Sayur mmg fresh!



Dengan sweet ginger chicken.
Ni pun sedap gilers.



Pencuci mulut kami order cendol.
Tapi lupa nak amik gambar.
Cendolnya mmg sedap.

Bagiku makanan2 yg ada kat sini
semua sedap2..
Sape tak pernah try sila
gi cuba try test :)

Monday, May 28, 2012

World Milk Day 2012


Smalam gi OU,
beriaya la ajak Zaf nak gi
event Hari Susu Sedunia.
Pagi2 ai n anak2 dah siap.
Tapi Zaf masih lagi terbongkang.
Tak tau plak dia balik
kul 6 pagi
sbb wat tender kat opis. :(

Dapat la pegi juga.
Tapi dah terlambat.



Dan tak tau plak eventnya sampai kul 2 petang je.
Kami sampai pun dah kul 2 huhuhu
Tak sempat nak tgk Faizal Tahir performed.

Walaupun dah habis event tu.
Kaunter dorang masih bukak lagi.
Jadinya ai pegi la register.



Dah register
gi amik goodies bag plak.



Antara permainan yg dorang still bukak lagi.
Badminton Doubles Games.
Kena masukkan shuttle cock
dlm salah satu lubang
selama 10 saat.
Sayang xtvt tuk anak2 dah tutup semua.



Ni goodies yang dapat sempena
Hari Susu Sedunia 2012.


Sunday, May 27, 2012

Tawaf IKEA


Smalam gi jejalan kat Ikea.
Lama tak kesana.
Punya la ramai manusia huh
Zara mintak nak khemah ni.
Adoi la anak kalau umah besar beli dah.


Konon nak cuci mata
last2 ada jua membeli.


Aliah sampai tertido
Lega kalau dia tido.
Aman sket dunia haha


Sampai umah daddy pasangkan
Meja dan kusi budak2 ni.
Terus amik book baca,
yo yo je anak2ku ni hehe

Thursday, May 24, 2012

For Sale: Tie Rack Scarf


TR yang nak di let go.
Untuk memberi ruang TR yang baru hihi


Pada yang berminat
bole la gi kat sales blog ai yer.
Cutelilwardrobe

Wednesday, May 23, 2012

Dating hari Sabtu


Sabtu lepas, ai n enZaf gi OU berdua.
Gi tgk wayang n shopping sket.
Anak2 tinggal umah maktok jap.
Sbb ai nak beli brg baby.
Pasal tu tinggalkan dorang.
Kalau bawak mmg kejap je la jawabnya kat OU tu.

Sampai2 OU amik tiket wayang,
pastu kami gi isi perut jap kat Shimino.


Macam2 ada.. suka sbb sedap.
Ai amik banana + ice cream.


Pas dah kenyang,
masuk tgk wayang citer Battleship.
Baru nak tgk weh..


Kali ni tgk wayang seat tak bape nak best.
Orang sebelah enZaf
giler hanyir bau badan dia.
Tak tahan kami.
Nak pindah tempat lain bole plak full seat semuanya.
Kalau hall besar slalunya
kami amik couple seat.
Ni hall kecik terpaksa pasrah je huhuhu
Citer dah best tapi ada bau plak. Eeewwww :(

Habis tgk wayang, makan lagi.
Minum petang kat Toast Box.
Ai makan nasi lemak n horlick panas.


Perut dah kenyang.
Baru pegi cari barang baby.
Beli kat Parksons n Mom's Care
Pastu enZaf sempat beli tshirt 2 helai kat Tangs.

Sunday, May 20, 2012

Kroll's Wedding


Seronok bila ada kawan sekolah nak kawin.
First mesti la makan free.
Second dapat jumpa ngan kawan2 lama.

Bukan senangkan nak jumpa kawan sekolah.
Melainkan ada wedding or ape2 event.

Congrats buat kawanku Khairul Adha dan pasangan.
Sangat hensem kamu... hihi



Kat gambar atas tu,
ada kekasih lama.
Kekasih cinta monyet gitu hehehe
EnZaf cakap oo patut la nak "gi" wedding ni!!
wah kesitu plak pikirnya haha
Semua tu kenangan la yang oi.

Sblom balik harus la bergambar ngan kawan2 gegurl.
Ni je yg ada,
ramai yang xdapat datang.
dan ramai jua tak dijemput huhuhu

Wednesday, May 16, 2012

Nak beli semua


Suka design tops ni kat Pumpkin Patch.
Suka tang lengannya.
Gathered sleeve ropol2 tu plus panjang sketkan.

Zara baru ada 2 helai camni.
Ni design cherry


Yang ni plak design ballerina shoes


Kalau boleh ai nak beli semua
design yang ada jual kat PP.
Mode sangat tamak hahaha
Nak plak Zara ni mmg suka ai melaramkan dia.
Ai mmg sanggup perabis duit tuk anak tercinta
Sekian....

Gambar semua amik dari PP website.




Tuesday, May 15, 2012

Persiapan tuk baby


Persiapan tuk barang baby kali ni
takde la banyak sangat.
Especially tang baju.
Recycle balik baju akak2 dia,
yang kaler putih tu kan.
Yang kaler pink semua dah pass kat
adik ai Hana yg bersalin bulan lepas.

Ai beli 3-4 pasang je.
tue pun kaler biru. :)


Skang ni dok pikir
mana nak letak baju2 baby ni.
Takkan nak buh skali
dgn wardrobe akak2 dia.
Tak sesuai campur boboi ngan gegirlkan.

For the timing kena beli drawer dulu.
Nak beli wardrobe dia
tak muat nak letak mana.
Almaklumlah umah kecik hehe

Pada mommies skalian
yang ada anak boy n girl.
Uols wat camne ek.
Ai ni adik beradik semua perempuan.
Anak2 pun dah 2 orang perempuan.
xde experience pasal boboi ni.
Kira ni la first time tuk
anak sulong lelaki, cucu sulong lelaki dan anak buah lelaki
tuk kuarga blah ai hihi

Monday, May 14, 2012

Tupperware


*Updated
Uols semuaaaa,
thanks yer sudi share ngan ai pasal TW ni.
pada yg komen, email dan whatsapp...
uols mmg membantu sesangat.
InsyaAllah ai plan mmg nak beli
sblom bersalin ni. :)




Sesapa yg baca blog ni
adalah agen/seller Tupperware.
Ai perlukan anda :)

Pada yang pernah dan sedang pakai.
Sila la berkongsi ngan diriku.
Korang pakai tuk letak ape.
Ok tak.
Especially nak tau kualiti bekas tu kan.
Rasa cam nak beli macam2.
Tgk kalerful je kan.
Sangat menarik.
Tapi sblm tu perlukan advice kalian.
maceh


All images googled.

Sunday, May 13, 2012

Susu badan keluar ketika hamil


Ai sedang mengalami keadaan susu badan keluar skang.
Hari Khamis lepas breast tetiba rasa tegang,
nyeri dan sakit mcm
bengkak susu.
Saja la try picit,
skali tgk kuar sket...
tak le banyak tapi ada la.

First time ni jadi camni.
Time peknen Zara n Aliah takde plak.
Bila kita bersalin je baru kuarkan.

Saja2 google tgk kat forum2 pasal menda alah ni.
Ada orang cakap tanda2 nak bersalin dah dekat.
Ada yg kata tu normal.
Ada plak kata jgn dipam,
nanti rahim mengecut dan menggalakkan
bersalin prematured baby.
Macam2 la kan.
Betul ke tidak wallahualam

Omputih panggil ianya "Leaky breast"
Source from: whattoexpect.com


Breasts During Pregnancy — What They Are
Sometime during the third trimester of your pregnancy, your breasts may start leaking a thin, yellowish fluid called colostrum — the precursor to the real thing: breast milk.

Leaky Breasts During Pregnancy — What Causes It
Your pregnant body is making sure all systems are go — including your milk production system. Colostrum, the first milk your baby will get, contains more protein but less fat and sugar than mature breast milk, making it easier for baby to digest in the first few days after birth. Plus, it's full of antibodies that'll protect your baby as soon as he or she arrives.

Leaky Breasts During Pregnancy — What You Need to Know
If you're not leaking colostrum but curious what it looks like, gently squeeze your areola to express a few drops. If none comes out, don't worry, it will when the time is right — and when baby's doing the milking.

Leaky Breasts During Pregnancy — What You Can Do About It
Usually only a few drops of colostrum leak, but if the flow is more than you're comfortable with, then you can either wear nursing pads inside your bra or put away any tops you love until this fabulous fountain of life stops flowing.

Friday, May 11, 2012

Kamus Bahasa Malaysia oleh Akak Zara


Bila akak Zara nak cakap BM.
Antara perkataan yg disebut



Ai pening nak paham mula2..
Especially lalat tu.
siap suh dia explain byk kali.
Pastu baru paham then ajar perkataan yg betul.
Tp tetap ada salah gak hehehe
Lawak la akak Zara ni..

Ada lagi perkataan lain yg dia cakap
ai tak berapa paham.
tapi tak ingat pulak :p

Thursday, May 10, 2012

Rokok


Tetiba nak citer pasal rokok.
Gara2 mengemas workstation enZaf kat umah ni.
Penuh ngan kotak2 rokok yg kosong.
Bukannya nak dibuang huhuhu

Pasal rokok ni gak tetiba jua
teringat kat arwah Tok Ayah ai.



Arwah ni suka hisap rokok daun.
Ai dulu suka tgk dia bila
part nak buat, ngan buh gambir
pastu gulungkan kat daun nipah tu kan.
Sibuk nak buat jugak.

Pastu ai pernah try rokok daun ni
Kan bila nak habis tinggal sket,
arwah Tok Ayah ai akan buang
so yg sisa baki sket tu la
ai kutip amik try isap hahaha
Sejak arwah tok meninggal
takde dah lagi rokok daun ni
Skang semua rokok putih camni kan



Rokok ni pun ai pernah try jugak tau
Sbb perasaan ingin tahu
camne rasa.
Takde rasa ape yg best sangat pun.

*semua gambar diamik dari EnGoogle.

Wednesday, May 9, 2012

Puzzles Game kat Ipad


Dulu kita main puzzle pakai board tu je kan.
Skang ni dah canggih main kat gadget je.
Cam iPad ni.

Akak Zara mmg minat game yg bercorak puzzles2 ni.
hantu puzzles mak ai panggil hehe.
Skang ni Aliah pun minat gak.

Ai pun mmg suka download segala macam
game kat iPad ni tuk dorang.
Dan ape yg ai perasan,
Aliah suka 2 jenis puzzles ni.

Puzzingo



Feveret game akak Zara


Heydooda! Animal Puzzle Deluxe



Ni wajib main sblom tido.


Pada kawan2 Aliah & Zara,
sudi2 la share ngan kami,
game ape yg best uols main :)

Monday, May 7, 2012

Rainbow Slide


Hari Sabtu kami bawak anak2
gi Kizsports & Gym kat Empire.
Paling suka Zara la sbb
tiap wiken mesti nak ajak daddy
gi rainbow slide.
Rainbow slide tu kat Kizsports ni la :)

Ni la rainbow slide yg dia panggil.
sbb kalerful heheh


Aliah sronok dapat main kat ball2 ni.
dah macam swimming dibuatnya.


Walaupun ai takat tgk je dorang main
pun terasa penat,
dah tu dekat 3 jam dok dlm tu. :p


Sblom balik, mintak Zaf
tapaukan Pavlova kat Serai.


Hari Ahad plak tak kemana,
dok umah je sbb Zaf ada golf n bola padang.
Wiken uols plak camne??!!
mesti bestkan. :)

Thursday, May 3, 2012

Bengkak Bibir


Smalam Aliah terhantuk kat coffee table.
Ai terkejut sbb dia meraung sangat kuat.
Tengok2 menitik2 darah,
habis baju seluar karpet kena.

MasyaAllah berderau darah ai.
Cepat2 amik dukung dia tgk,
kat mana dtg darah tu..
Tengok2 bibir dia pecah..
check gigi okay nasib tak patah ape.

Non-stop darah kuar,
sangat banyak.
Tangan n kaki ai dah gigil pegang dia.



Ai terus amik ais balut ngan handkerchief,
tuam bagi kurang bengkak.
Itu je ai leh pikir masa tu.

Masa tgh lap2 darah dia,
Ai tunjuk tisu tu dia diam.
Tunjuk darah..
pastu sambung balik nangis :)

Bila darah tu dah tak kuar,
ai umpan dia bagi makan.
Itu je cara dia nak bagi diam.
Nasib dia nak.. elok plak tu kan,
makan tak plak sakit hehe

Skang mulut dia dah macam Angelina Jolie.
Bengkak..
Sian anak mummy.
Tue la nakal sangat tak leh dok diam.


Wednesday, May 2, 2012

Main Kul 1 Pagi


Tak silap jam dah tunjuk kul 1 lebih pagi.
Ai pun tak bape ingat, sbb mamai.
Time ni ai tgh sedap tido,
tetiba terjaga sbb dengar bumyi
budak ketawa terkekek kekek...

Bangun2 tgk rupanya,
2 kenits ni tgh main iPad bole!!
Sempat lagi mamai tu amik gambar dorangkan hehe



Kul 10 mmg dah masukkan dorang dlm bilik.
Rutin harian tido kul 10.

Slalunya ai akan tunggu dorang ni sampai tido.
Tapi malam tu ai mmg tak larat sgt.
Tertido dulu agaknya.
Nasib main iPad,
kalau la dorang wat sepah umah mmg naik hantu la ai jadinya :)
Bertuah betul budak dua orang ni huhuhu